19 mei 2024
Thumbnail voor ANVR pleit voor ‘flexdagen’ voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties

ANVR pleit voor ‘flexdagen’ voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties

Branchevereniging ANVR pleit in een ‘position paper’ aan de formerende partijen voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hierdoor zou de vakantiedrukte beter gespreid zijn op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf. “Rondom de meivakantie is al sprake van meer flexibiliteit, maar de inzet van een aantal ‘flexdagen’ bij de start van een schoolvakantie zouden heel goed werken”, aldus de ANVR.

“Het is hartstikke goed dat er vakantiespreiding is”, vindt Frank Oostdam, directeur van de branchevereniging. “De piek in vakanties wordt op deze manier wat afgezwakt. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op om de onderbezetting buiten de piekperiode te compenseren. Zelfs bij een gematigde groei in bevolking en vakantiebehoefte zal ondanks de huidige spreiding, de drukte bij de start en terugkomst van een vakantie alleen maar toenemen.”

Als oplossing stelt de ANVR verdere spreiding voor. “Niet alleen beperkingen wat betreft vliegvervoer, maar ook het stimuleren van andere (duurzamere) vormen van vervoer vraagt om ruimere mogelijkheden. Nu al zijn er werkgevers die werknemers een extra vakantiedag geven bij een vakantie per bus of trein”, aldus Oostdam.

Gelijkmatige vakantiespreiding
De ANVR roept formerende partijen op de mogelijkheid van het inzetten van ‘flexdagen’, zoals wordt gedaan in Zwitserland, voor leerlingen in primair- en voortgezet onderwijs ook in Nederland mogelijk te maken. “Iedere leerling heeft in Zwitserland een paar extra vakantiedagen per jaar. Die zijn vrij inzetbaar, zonder dat hiervoor een reden hoeft worden opgegeven. Scholen hebben het recht om te weigeren bij bepaalde schoolgelegenheden, zoals bezoek- of sportdagen”, legt de ANVR uit. Dit leidt volgens Oostdam niet tot een leegloop van scholen. “Lang niet alle ‘flexdagen’ worden gebruikt. Afgezien van het feit dat ‘flexdagen’ net wat meer flexibiliteit geven om voor privéredenen afwezig te zijn, kan dit leiden tot een meer gelijkmatige vakantiespreiding en meer mogelijkheden om een vakantie te organiseren.”

Ook bij werkgeversverenigingen wordt steeds vaker gekeken hoe flexibel om te gaan met het ruilen van vrije dagen, stelt de ANVR. “In de bouw wordt steeds meer gepleit voor de mogelijkheid om buiten de bouwvakweken vrij te kunnen nemen. In de reisbranche kijken werkgevers en werknemers ook naar mogelijkheden hoe flexibeler kan worden omgegaan met vrije dagen. Dan moet het toch ook mogelijk zijn om een paar ‘flexdagen’ per jaar te geven”, sluit Oostdam af.

De position paper van de ANVR omtrent dit onderwerp vind je hier.

Heb jij de Reisbizz App al? Download onze gratis app in de Google Play Store of Apple App Store en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.