19 juli 2024
Thumbnail voor ANVR: reissector ziet eerste stap op weg naar herstel

ANVR: reissector ziet eerste stap op weg naar herstel

LEUSDEN - De reissector is blij dat vanavond tijdens de persconferentie bekend werd gemaakt dat het oranje reisadvies, door het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder generiek vastgesteld voor de hele wereld tot 15 mei, komt te vervallen en vanaf half mei wordt vervangen door een reisadvies dat individueel per land wordt bepaald. Dat laat brancheorganisatie ANVR weten.


“Tel daarbij op de instemming van het Europees Parlement en de Commissie om voor reizigers te komen tot een 'EU Covid-19-certifcaat' en de sector én vakantiegangers kunnen zich opmaken en verheugen op een mooie zomer. De sector vertrouwt er dan ook op dat het kabinet tijdig zorgdraagt voor een internationaal erkend vaccinatie- c.q. testbewijs dat reizigers in staat stelt om naar het buitenland te reizen”, aldus de ANVR.

Voorzitter Frank Oostdam: "Verschillende landen hebben al laten weten er helemaal klaar voor te zijn om reizigers veilig en coronaproof te ontvangen. En dat de Nederlander toe is aan vakantie is wel gebleken uit de vele tienduizenden aanmeldingen voor de enkele proefreizen die zijn uitgevoerd."

Hij vervolgt: "Boekte men tot voor kort nog terughoudend, de laatste dagen merken we dat de boekingen duidelijk toenemen al hebben we nog een lange weg te gaan om op het normale niveau te komen. Maar iedereen kan met een gerust hart boeken bij onze reisbedrijven; zij zijn er klaar voor. En mocht er onverhoopt een reis niet kunnen worden uitgevoerd, dan kan de consument zijn reis omboeken of krijgt hij zijn geld terug.”

De reissector is blij met de afschaffing van het generieke reisadvies. Weliswaar zullen vanaf 15 mei nog maar een zeer beperkt aantal bestemmingen 'geel' worden, maar zij gaat er vanuit dat met het bepalen van een individueel reisadvies per land de komende weken Europese bestemmingen steeds vaker het predicaat 'geel' of 'groen' krijgen, waardoor de keuze aan vakantielanden deze zomer groeit. De ANVR wil sterk benadrukken dat bij individuele beoordeling per bestemming dan ook geen onderscheid wordt gemaakt tussen landen binnen of buiten de EU, zodat ook een aantal verre bestemmingen bereisd mogen worden.

Verder is de reissector volgens de ANVR een groot voorstander van een Europees-geharmoniseerd digitaal "EU-Covid-19-certificaat" waarmee vrij reizen binnen Europa weer mogelijk wordt zonder beperkende maatregelen of aanvullende eisen. Maar ook hier zou geen onderscheid moeten worden gemaakt tussen vaccinatie of testen. In navolging van andere Europese landen zou een benodigde PCR-test gratis moeten worden verstrekt, vindt de ANVR. Reiziger en reissector krijgen deze maatregel uiteindelijk opgelegd vanuit de overheid.