16 juni 2024
Thumbnail voor ANVR: Spoorverbindingen kunnen 57.000 vluchten op Schiphol vervangen

ANVR: Spoorverbindingen kunnen 57.000 vluchten op Schiphol vervangen

LEUSDEN - Door een 8-tal bestemmingen op korte afstand van Schiphol te vervangen door bestaande spoorverbindingen kan een capaciteit van 57.000 vluchten worden vrijgespeeld. Dat meldt de ANVR. De brancheorganisatie van reisaanbieders wijst erop dat een goede afweging gemaakt moeten worden van welke vluchten het belangrijkst zijn voor de welvaart in Nederland.


De beschikbare capaciteit op Schiphol moet optimaal worden benut, en zoveel mogelijk worden ingezet voor vluchten naar bestemmingen die belangrijk zijn voor de Nederlandse welvaart, vindt de ANVR. “Bij een 8-tal bestemmingen op korte afstand van Schiphol met een alternatief per spoor gaat het dan om bijna 57.000 vluchten per jaar, die vervangen kunnen worden door vluchten met een hogere welvaartsbijdrage. Inherent hieraan is dat geïnvesteerd moet worden in extra treincapaciteit.”

Zakelijke reiziger en vakantiepassagiers zijn essentieel voor elkaar
Uit het onderzoek, dat in opdracht van de ANVR is gemaakt, blijkt verder dat zakelijke reizigers en vakantiepassagiers essentieel zijn voor elkaar. Een zakenreiziger genereert volgens het onderzoek meer welvaart per  reisbeweging, maar vakantievluchten genereren de meeste welvaart per vlucht.

Het aandeel vakantiepassagiers in Nederland is volgens het rapport tijdens de pandemie toegenomen van 65 procent naar 74 procent. “Dit kwam doordat de zakelijke markt harder werd geraakt gedurende corona, en zich minder snel herstelde dan de vakantiemarkt.”Ook bij een volledig herstel in 2024 blijft, naar verwachting, het aandeel vakantiepassagiers even hoog.