20 april 2024
Thumbnail voor Askja Reizen op studiereis naar Lapland: ‘Dit soort reisjes zijn krenten in de pap’

Askja Reizen op studiereis naar Lapland: ‘Dit soort reisjes zijn krenten in de pap’

ARNHEM - Het team van Askja Reizen vindt het belangrijk dat de accommodaties uit hun aanbod regelmatig door henzelf worden bezocht. “Zo kunnen we het beste onze klanten informeren.” Een groepje van het team van Askja Reizen ging met die gedachte deze maand Lapland verkennen. Nathalie de Leeuw doet aan Reisbizz.nl verslag van de reis.


Naast het ervaren van de accommodaties, is voor Askja Reizen een ander belangrijk aspect het persoonlijke contact met de eigenaren. “Dit wordt ontzettend gewaardeerd in Finland en hierdoor bouw je een goede relatie met elkaar op wat vooral in deze coronatijd heel fijn is”, gaat Nathalie verder. “En zeg nou zelf, dit soort reisjes zijn toch de krenten in de pap als je in de reiswereld werkt. Zeker als je naar dé ultieme winterbestemming mag. Tijd dus om met een tas vol stroopwafels voor onze relaties in het vliegtuig te stappen richting Fins Lapland.”

“Als we het vliegveld uitkomen, stappen we in een dikke laag sneeuw. Yes, we zijn in Lapland! Wel een beetje jammer dat het om 15.00 uur al stikdonker is, maar dat is nu eenmaal rond deze tijd van het jaar. We zijn vier dagen ter plaatse om accommodaties te bezoeken, maar ook om de sfeer van Lapland op te snuiven. Een bestemming die bij iedereen wel op de bucketlist staat.”

 

Persoonlijk bezoek
Het team van Askja Reizen werd warm onthaald. “Voor de nieuwe collega’s in het Lapland team is het fijn om eindelijk een gezicht achter de e-mail te zien. Wat is een persoonlijk bezoek toch belangrijk. Als ons wordt gevraagd of we zin hebben in een sneeuwscootertocht na de hotelinspectie, roepen we in koor ‘jazeker!’. We worden in thermopakken gehesen, want het is belangrijk je goed te beschermen tegen de kou. Na een duidelijke instructie over de sneeuwscooters, is het tijd om op te stappen. Voorzichtig rijden we weg en direct overvalt ons het gevoel; wat is dit gaaf! De lucht is roze/oranje/paars en op de bomen ligt zoveel sneeuw dat ze bijna lijken te knakken. We rijden door de bossen, over bevroren meren en op onze gezichten staan de breedste glimlachen die je je kan voorstellen.”

 

Rendierentocht
De groep reist ook helemaal naar het noorden van Fins Lapland om één van de accommodaties te bezoeken. “We zien Noorwegen letterlijk aan de overkant van de rivier liggen. Een prachtige plek in the middle of nowhere waar nog veel Sami wonen. De Sami zijn de inheemse bewoners van Lapland. Rond deze tijd van het jaar wordt het hier eigenlijk niet licht en is er alleen een soort van schemer.

We worden uitgenodigd om een tocht met rendieren te maken. Je bent natuurlijk niet in Lapland geweest als je geen kennis heb gemaakt met deze dieren. Best een beetje saai, denk ik van tevoren, maar zodra ik de rendieren van dichtbij zie ben ik om. Wat zijn ze leuk!

Samen met een Sami en de rendieren maken we een tocht door het bos. We stoppen bij een soort tipi-tent, een Lavvu, waar een knapperend kampvuur ons opwarmt. Tijdens een warm kopje soep vertelt de Sami-man ons van alles over zijn cultuur en over zijn leven. We mogen hem alles vragen. Niet alleen leuk maar dus ook nog eens een leerzaam uitstapje.”

 

Na negen accommodaties bezocht te hebben en verschillende gave activiteiten is het weer tijd om terug naar huis te gaan. “We kunnen niet wachten om onze klanten weer te woord te staan. Aan ons enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen.”

Lees meer over de bestemming Finland via onze zustersite Triptalk.