19 april 2024
Thumbnail voor Bali sluit voor een dag: ‘Toeristen worden verplicht in villa of hotel te blijven’

Bali sluit voor een dag: ‘Toeristen worden verplicht in villa of hotel te blijven’

Het Indonesische eiland Bali 'sluit' op 11 maart, gelukkig niet vanwege een calamiteit maar voor een feest: het Balinese Nieuwjaar, Nyepi. Het feest begint om 6.00 uur en eindigt 24 uur later om 6.00 uur. Belangrijk om te weten als je als touroperator of reisagent gasten hebt op het eiland, want werkelijk alles gaat dicht van zonsopgang tot de volgende zonsopgang.

Tijdens Nyepi mag niemand zijn huis of verblijf verlaten, ook toeristen moeten verplicht in het hotel of de villa verblijven. De luchthaven gaat volledig dicht, straatverlichting gaat uit, de wifi gaat offline en TV-kanalen stoppen met zenden. Op sommige plekken, zoals op Nusa Penida eiland, gaat zelfs de elektriciteit uit. Binnen de accommodatie mogen reizigers zich verplaatsen, op voorwaarde dat geluid en licht tot een absoluut minimum worden beperkt.

Voor toeristen die in een hotel verblijven zijn er vaak wel wat activiteiten te doen, die niet in volledige duisternis plaatsvinden. De lichten blijven overdag vaak aan, gordijnen worden wel gesloten. Omdat niemand op Nyepi zijn accommodatie mag verlaten, bieden de meeste hotels speciale Nyepi-verblijfpakketten aan om iedereen op deze verplichte dag binnenshuis bezig te houden. De meeste pakketten bieden gratis maaltijden, volledige toegang tot de faciliteiten van het hotel en soms vouchers voor spabehandelingen. Alles om de "Silent Day' ook echt stil te houden.

Een nieuw jaar
Nyepi een hindoeïstisch feest dat het begin van een nieuw jaar markeert – een dag om het eiland te zuiveren van de wandaden en slechte voortekenen van het voorgaande jaar. Het feest lijkt misschien onhandig, maar inwoners van Bali ervaren deze dag als puur geluk. De datum van Nyepi verandert elk jaar volgens de Balinese kalender, handig om ieder jaar te controleren.

Heb jij de Reisbizz App al? Download onze gratis app in de Google Play Store of Apple App Store en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.