16 juni 2024
Thumbnail voor Belgische Neckermann maakt doorstart met Gert de Caluwé aan het roer

Belgische Neckermann maakt doorstart met Gert de Caluwé aan het roer

NIJVEL - De Belgische investeringsmaatschappij CIM Capital neemt 41 winkels van de Belgische reisbureauketen van Neckermann over. Vanaf 7 juni gaat het nieuwe Neckermann weer reizen verkopen. Gert De Caluwé, ex-CEO van Thomas Cook België en de Sunweb Group, wordt CEO.


Dit melden verschillende Belgische bronnen. 110 van de 128 werknemers van het Belgische Neckermann worden meegenomen in de overname. De werknemers die niet worden overgenomen, werkten in de vijf winkels die niet opnieuw worden geopend.

Ook investeringsmaatschappij Futura was geïnteresseerd in overname van de failliete reisorganisator. De handelsrechtbank van Nijvel gaf de voorkeur aan het dossier van CIM Capital. Tijdens de hoorzitting spraken de werknemers van Neckermann zich uit voor het aanbod van CIM, terwijl Futura een doorstart wilde maken met meer winkels en personeelsleden. Het herstelplan van CIM zou voorzichtiger en realistischer zijn geweest.

Faillissement
Neckermann kwam in handen van de Spaanse aandeelhouder Wamos na het faillissement van het Britse moederbedrijf Thomas Cook in 2019, dat buitenlandse dochterondernemingen in haar val meenam. Wamos nam 62 van de 91 reiswinkels over, maar kon door de coronacrisis de financiële verplichtingen niet nakomen. Een schuldherschikking was nodig.

Decennialang was Neckermann ook in Nederland een grote speler, maar de Nederlandse tak overleefde het faillissement van Thomas Cook niet.