26 juli 2024
Thumbnail voor Beroemde en controversiële I Amsterdam-letters weer terug op Schiphol

Beroemde en controversiële I Amsterdam-letters weer terug op Schiphol

De beroemde maar ook controversiële I Amsterdam-letters zijn weer terug op het Jan Dellaertplein bij Schiphol Plaza, nadat ze de afgelopen maanden weg waren voor een ingrijpende opknapbeurt. De letters zaten na ruim een decennium vol graffiti, stickers en krassen, waardoor ze geen goed visitekaartje meer waren. Nu zien ze er weer fris uit.

De letters zijn in Nijmegen onder handen genomen door het bedrijf NTZ Coating, dat ze hersteld heeft en van nieuwe laklagen heeft voorzien. Daardoor kunnen er de komende jaren dagelijks weer vele honderden toeristen mee op de foto.

Controversiële geschiedenis
Van de I Amsterdam-letterborden zijn er meerdere gemaakt als citymarketing. Ook op het Museumplein in Amsterdam stond jarenlang zo’n bord, maar dat werd in 2018 op initiatief van GroenLinks weggehaald omdat het volgens die partij symbool stond voor individualisme en voor het massatoerisme waar de hoofdstad onder gebukt zou gaan. Dat leidde nationaal tot een felle discussie en werd ook internationaal breed door de media opgepikt.

Op Schiphol zijn de letters wel blijven staan. De afgelopen jaren hebben ze navolging gekregen in meerdere andere steden. Zo hebben onder andere de Zeeuwse steden Terneuzen en Hulst en het Limburgse Roermond hun eigen varianten gemaakt.