19 juni 2024
Thumbnail voor Bert Harte startte reisonderneming tijdens coronacrisis: ‘Het zoeken van rustige gebieden is mijn core business’

Bert Harte startte reisonderneming tijdens coronacrisis: ‘Het zoeken van rustige gebieden is mijn core business’

ZUNDERT - Maatwerkreizen naar landen waar hij zelf is geweest, rolstoelreizen en slow travel: Bert Harte stelt alleen reizen samen waar hij zelf achter staat. Aan het begin van de coronacrisis startte Bert met zijn eigen reisonderneming Bharte-reizen waarmee hij alleen landen aanbiedt waar hij zelf interesse in heeft. “Als je maatwerkreizen maakt, moet je het land zelf hebben ervaren en de sfeer beleefd hebben”, vertelt Bert in een uitgebreid gesprek met Reisbizz.nl.


Hoe Bert is begonnen met zijn reisonderneming, is een rijpingsproces geweest. “Ik kwam rond mijn veertigste thuis te zitten met reuma, maar het zat niet in mij om niets meer te doen. Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb allerlei beroepstesten gedaan waarbij toerisme en reizen steeds hoog uitkwamen. Vanaf 2018 begon het allemaal wat concreter te worden en in januari 2020 wilde ik daadwerkelijk opengaan. Maar we weten allemaal wat er toen gebeurde.” Bert had nog goede hoop dat het qua corona later dat jaar wel zou verbeteren en lanceerde in april 2020 dan toch zijn onderneming. “Mensen konden me dan in ieder geval vinden. Er kwamen geen aanvragen binnen, maar ik heb die tijd gebruikt om me goed voor te bereiden en een netwerk op te zetten, ook in de landen die ik wilde verkopen.”

Uit eerste hand
Bert verkoopt met zijn onderneming niet de hele wereld, maar biedt alleen landen aan waar hij zelf iets mee heeft en waar hij zelf is geweest. “Ik was van plan om in 2020 en 2021 alle landen te bezoeken die ik wil verkopen, maar dat kon helaas niet doorgaan. De landen die ik niet heb bezocht, heb ik offline gezet op mijn website.” Nu focust hij zich op IJsland, Ierland, Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. “Als ik een land verkoop, wil ik er wel zijn geweest. Ik vind dat ik uit eerste hand en met eigen kennis over een bestemming mensen moet kunnen inlichten en niet vanuit een brochure. Ik moet zelf interesse hebben in de landen die ik verkoop.” De landen die hij nu aanbiedt spreken hem op het gebied van natuur en bevolking heel erg aan.

Een eenzame Oryx in de woestijn van Namibië. Foto (c) Bharte-reizen

Met de maatwerkreizen die Bert samenstelt probeert hij altijd de niet-toeristische plekken op te zoeken. “Dat is mijn core business, de rustige gebieden. Ik zeg altijd: de grote massa’s die je tijdens een door mij samengestelde reis tegenkomt, zijn op de luchthaven.” Bert weet de plekken te vinden waar geen grote hordes zijn. “Zo heb je in Ierland de bekende kliffen van Moher. Daar kun je alleen bijna geen foto maken zonder dat er andere toeristen op staan. Maar als je even verder gaat naar een punt wat niet zo bekend is, zijn de kliffen misschien niet net zo hoog, maar het uitzicht is net zo adembenemend. En dat zonder de grote hordes mensen.”

Rolstoelreizen
Naast de actieve maatwerkreizen die Bert samenstelt, heeft hij zich ook gespecialiseerd op het samenstellen van rolstoelvriendelijke reizen. “Een kleine twintig jaar geleden belandde ik zelf bijna in een rolstoel en toen ik mijn bedrijf opstartte is dat altijd bij mij gebleven. Ik ben gaan kijken wat er beschikbaar was op het gebied van rolstoelreizen en ik kwam erachter dat dat zeer beperkt is. Ik ben me er in gaan verdiepen en besloot dit ook toe te voegen. Vanuit mijn ervaring met reuma denk ik in mogelijkheden, niet in barrières. Vooral bij rolstoelreizen.” Zijn klantenkring lijkt dat te waarderen, aangezien de helft van de mensen die zich aanmelden voor zijn nieuwsbrief iets te maken hebben met een rolstoel. “Op iedere bestemming is er wel iets mogelijk, al is het op het gebied van aangepaste voertuigen of speciale voorzieningen. Maar ook de actievere reizen, zoals een safari, zijn mogelijk met een rolstoel.”

Bert op motorreis in Wicklow Mountains, Ierland.

Slow travel is een speerpunt aan het worden
Het principe van slow travel is iets wat Bert erg aanspreekt. “Met reizen komen veel dingen samen: vervoer, verblijf, maar ook de impact die het ter plaatse heeft. Anderen hebben het over duurzaamheid, ik noem dat ook wel reisdruk. Als je dat alles in ogenschouw neemt, wat heb je er dan aan als je als een idioot je bucketlist afstreept en je overal snel bent geweest? Als mensen bij mij komen met plannen om rond te lopen scheuren tijdens een vakantie, probeer ik ze wel af te remmen. Sommige mensen komen vermoeider thuis van vakantie dan dat ze heen gingen. Daar is je vakantie toch niet voor bedoeld?” Hierbij gaat hij in op de interesses van de klant en zorgt hij dat er meer tijd is voor datgene wat ze echt willen zien. “Ik verkoop geen vakanties, ik verkoop een beleving. Wat heb je er aan als je alleen de highlights ziet? Ik laat dingen zien die niet in de brochure staan, maar die net zo mooi zijn. En soms nog wel mooier.”