7 september 2024
Thumbnail voor Bosbranden in Canada bereiken stadje Jasper: Grote impact voor toeristen

Bosbranden in Canada bereiken stadje Jasper: Grote impact voor toeristen

De situatie van de bosbranden in Canada is dit jaar erg zorgwekkend. Hoewel bosbranden jaarlijks voorkomen, hebben de vlammen dit seizoen Jasper bereikt. Naar schatting is tussen de 30 en 50 procent van de gebouwen in het stadje beschadigd geraakt. Dat heeft premier Danielle Smith van de provincie Alberta donderdag op een persconferentie meegedeeld.

Inwoners en toeristen van Jasper, een belangrijke uitvalsbasis voor bezoekers van het gelijknamige nationale park, zijn geëvacueerd. "We weten niet precies welke gebouwen zijn beschadigd en welke zijn vernietigd", aldus de premier. Volgens haar staat in ieder geval wel vast dat een grote wederopbouw nodig is. De premier vertelde geëmotioneerd over onder meer de schoonheid van Jasper en wat de bewoners nu hebben verloren.

Volgens Natasja Eshuis van Travel Trend "worden reizigers ter plaatse geholpen door lokale partners en Destination Management Companies (DMC’s). Deze partners zijn goed op de hoogte van de situatie en bevinden zich in dezelfde tijdzone als de reizigers, wat snelle aanpassingen mogelijk maakt. Routes worden aangepast en alternatieve accommodaties worden geboekt, wat een uitdaging is in het hoogseizoen vanwege de beperkte beschikbaarheid van kamers."

"Voor reizigers die binnenkort naar de Canadese Rocky Mountains vertrekken, is het reisplan in kaart gebracht. Voor reizigers die tussen Banff en Jasper moeten reizen, wordt de route omgelegd via Revelstoke om Jasper te vermijden. Reizigers die vastlopen of geen contact kunnen krijgen met de lokale partners, kunnen de 24 uur per dag bemande noodtelefoon van Travel Trend bellen", zegt de directeur van Travel Trend.

"Momenteel zijn er 350 gedupeerde reizigers die door deze situatie worden beïnvloed. Travel Trend blijft nauw in contact met lokale partners om de meest actuele informatie te verkrijgen en oplossingen te bieden voor gedupeerde reizigers. Het team is op basis van prioriteiten en actuele informatie continu zoekt naar manieren om reizigers te ondersteunen en, zodra de situatie onder controle is, zullen evalueren hoe Jasper er op langere termijn aan toe is", zegt Natasja Eshuis.

De brand in Jasper is nog altijd niet onder controle en ook elders in het park en de provincie Alberta woeden branden.