28 februari 2024
Thumbnail voor BVNL wil Lelystad Airport per direct open: geen vluchtelingen maar vakantiegangers

BVNL wil Lelystad Airport per direct open: geen vluchtelingen maar vakantiegangers

DEN HAAG - Lelystad Airport moet per direct worden geopend voor vakantievluchten. Dat stelt Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) in reactie op opmerkingen van BBB-leider Caroline van der Plas. Die pleitte woensdag opnieuw voor het onderbrengen van asielzoekers in de leegstaande terminal van de polderluchthaven.


Van der Plas opperde ruim een jaar geleden het plan om Lelystad Airport te gebruiken voor de opvang van vluchtelingen, om op die manier het overvolle opvangcentrum in Ter Apel te ontlasten. “De luchthaven is volledig ingericht en beschikt over veel ruimte, sanitair, beveiligingsvoorzieningen en infrastructuur.

Woensdag werd een debat gevoerd over de Spreidingswet, waarbij de BBB wederom Lelystad Airport voorstelde als opvangplek. Dat schoot Van Haga in het verkeerde keelgat.

“Complete waanzin natuurlijk. Er moet juist een asielstop komen omdat ons land allang haar absorptievermogen bereikt heeft,” aldus Van Haga, die morgen in het Kamerdebat Luchtvaart de regering per motie juist gaat oproepen om ervoor te zorgen dat er geen vluchtelingen, maar reizigers komen op vliegveld Lelystad. “Dit door de luchthaven per direct te openen voor (vakantie)vluchten.”

BVNL stelt dat er voor grote bedragen is geïnvesteerd in vliegveld Lelystad, teneinde de werkgelegenheid en economie aan te jagen in Flevoland. Bovendien is de partij van Van Haga van mening dat een open vliegveld Lelystad helpt om de piekmomenten op Schiphol af te zwakken.