23 juli 2024
Thumbnail voor Canada verplicht vaccinatie voor alle vliegtuigpassagiers en crew

Canada verplicht vaccinatie voor alle vliegtuigpassagiers en crew

OTTAWA - Canada gaat een vaccinatieplicht invoeren voor zowel vliegtuigpassagiers als crew. Ook wie een andere functie in de luchtvaart heeft, zoals luchtverkeersleider, moet zich laten vaccineren. Zo wil de Canadese regering de reisrestricties geleidelijk kunnen opheffen.


Het nieuws over de vaccinatieplicht werd vrijdag door de regering bekendgemaakt. Behalve voor de luchtvaart, gaat die ook gelden voor het langeafstand-treinverkeer, cruiseschepen en alle federale ambtenaren. De plicht wordt uiterlijk eind oktober ingevoerd, en zo mogelijk eerder.

“Zo snel mogelijk in de herfst en niet later dan eind oktober, zal de regering van Canada eisen dat werknemers in de federaal gereguleerde lucht-, spoor- en zeetransportsectoren worden gevaccineerd. De vaccinatieplicht zal ook gelden voor bepaalde reizigers. Hieronder vallen alle commerciële vliegreizigers, passagiers van interprovinciale treinen en passagiers van grote zeeschepen met overnachtingsmogelijkheden, zoals cruiseschepen.”, aldus de regering.

“Vaccinatie is het meest effectieve middel om het risico op COVID-19 voor Canadezen te verkleinen en de volksgezondheid in het algemeen te beschermen. Het is ons belangrijkste instrument en daarom blijven we actie ondernemen om zoveel mogelijk Canadezen te laten vaccineren.”

Grote Canadese luchtvaartmaatschappijen als Air Canada en WestJet hebben positief gereageerd op de vaccinatieverplichting, maar zeggen nog wel vragen te hebben. Veel details zijn nog onduidelijk.

Canada is het eerste grote westerse land dat vaccinatie verplicht voor zowel vliegtuigpersoneel als vliegtuigpassagiers, zonder als alternatief een test aan te bieden. Alleen wie medisch zeer goede redenen heeft om zich niet te laten vaccineren, kan onder de plicht uitkomen.