21 mei 2024
Thumbnail voor Chantal Roskam op roadtrip door Australië: ‘Goede planning en keuzes maken is cruciaal’

Chantal Roskam op roadtrip door Australië: ‘Goede planning en keuzes maken is cruciaal’

SYDNEY - De snelweg A1 langs de oostkust van Australië is de langste kustweg ter wereld. Deze route brengt je van Cairns naar Sydney of andersom. Langs vele toffe hoogtepunten zoals de Whitsundays, Fraser Island en Byron Bay. Een epische roadtrip van zo’n 2.500 kilometer. Een goede planning en het maken van keuzes zijn volgens Travel Counsellor Chantal Roskam cruciaal. Om deze reden helpt ze je daarom graag op weg met haar persoonlijke tips en ervaringen.


Langs de oostkust van Australië zijn ontelbaar veel hoogtepunten te zien. Of je nou van noord naar zuid of andersom reist, je komt gegarandeerd langs prachtige plekken. Toch zijn er volgens Chantal een aantal factoren die een rol kunnen spelen in je keuze, zoals de beste reistijd. “De seizoenen zijn in Australië namelijk het tegenovergestelde in Nederland. In onze winter is het in Australië zomer. In het najaar (april/mei) kan je de oostkust het beste bereizen van zuid naar noord.” Op deze manier rijd je met het zomerweer mee, want in het noorden is er een tropisch klimaat. Terwijl je in het zuiden juist kunt genieten van het milde zeeklimaat. Chantal geeft aan dat je in het voorjaar (oktober/november) het beste kunt starten in het noorden. “Op deze manier reis je weg van het naderende regenseizoen en wordt de temperatuur in Sydney steeds aangenamer.”

Reizen met de camper
Volgens Chantal is de camper een toffe manier om langs de oostkust van Australië te reizen. “Dit geeft je méér vrijheid dan bijvoorbeeld het reizen met de Greyhound (bus), want je komt op plekken waar de bus juist niet kan komen. Daarnaast ben je niet gebonden aan de vaste reistijden en schema’s.” Chantal deelt als tip om de apps CamperMate en Wikicamps te gebruiken om de beste kampeerplekken te vinden. Hiermee vind je betaalde en gratis plekken, mét of zonder voorzieningen. Nóg een leuke bespaartip van Chantal op deze prachtige en vooral prijzige bestemming is het overnachten bij een tankstation. “Bij de mééste BP’s kan je gratis een nacht met je camper of huurauto staan. Voor 5 dollar kun je er ook nog eens lekker warm douchen. Een leuke ervaring voor de afwisseling én een mooi verhaal voor het thuisfront.”

Van Cairns naar Sydney
Omdat het begin oktober nog aan de frisse kant is in Sydney, koos Chantal ervoor om de roadtrip te starten in Cairns. Na een paar dagen wennen aan het tropische klimaat en een bezoekje aan het Great Barrier Reef haalt ze de camper op. “We rijden naar Townsville, waar we de volgende dag de ferry nemen naar Magnetic Island. Hier spotten we voor de eerste keer wilde koala’s, rotskangoeroes en rijden we langs vele leuke baaitjes zoals Horseshoe Bay en Alma Bay.”

Whitsundays
Chantal vervolgt haar reis naar Airlie Beach en maakt zich klaar voor een meerdaagse zeiltocht langs de Whitsundays, een eilandengroep aan de oostkust van Australië. “Je vindt er een aantal van ‘s werelds mooiste stranden en prachtige koraalriffen. Voor vele reizigers is een bezoek aan de Whitsundays een absoluut hoogtepunt om niet te missen.” Chantal geeft aan dat per boot de beste manier is om de Whitsundays te bezoeken. “Dit kan tijdens een dag- of meerdaagse tour. Wij kozen voor de laatste optie en gingen drie dagen zeilen met een catamaran en parkeerden de camper in de haven van Airlie Beach.”

Wil je meer tips lezen en ben je benieuwd naar de andere bestemmingen die Chantal tijdens haar roadtrips heeft bezocht? Lees dan het volledige artikel in de Australië en Nieuw-Zeeland Special.