11 mei 2024
Thumbnail voor Condor gaat Duitsers via Jordanië evacueren uit Israël

Condor gaat Duitsers via Jordanië evacueren uit Israël

FRANKFURT - De Duitse luchtvaartmaatschappij Condor plant twee speciale vluchten om zondag Duitse burgers uit Israël te evacueren. De operatie verloopt in nauw overleg met het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.


De twee Airbussen "met een capaciteit van iets minder dan vijfhonderd passagiers in totaal, zullen vertrekken vanuit de Jordaanse stad Aqaba in de buurt van de Israëlische grens", meldt persbureau Reuters. Volgens Berlijn zijn er ruim 100.000 Duitsers in Israël. Dat is "meer dan andere landen", aldus buitenlandminister Annalena Baerbock.

Ondertussen is Lufthansa begonnen met het overbrengen van Duitse burgers uit Israël naar Duitsland als onderdeel van de repatriëringsoperatie door het Duitse buitenlandministerie. Een eerste vlucht met 372 Duitse staatsburgers aan boord vertrok donderdag van Tel Aviv naar Frankfurt.

De vlucht werd georganiseerd nadat sommige luchtvaartmaatschappijen hun diensten van en naar Israël hadden opgeschort en de beschikbare stoelen bezet begonnen te raken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken draagt bijna de helft van de kosten. In totaal zijn er vier speciale vluchten van Lufthansa gepland om Duitse burgers en hun familieleden naar München en Frankfurt te vliegen.

Ook diverse andere Europese luchtvaartmaatschappijen, zoals Air France, voeren repatriëringsvluchten uit. KLM vindt het echter te risicovol. Nederlanders worden daarom met militaire A330 MRTT's weggehaald.