14 april 2024
Thumbnail voor Czech Airlines wil het opnieuw proberen op Schiphol

Czech Airlines wil het opnieuw proberen op Schiphol

PRAAG - Czech Airlines (CSA) wil volgend jaar terugkeren op Schiphol. De Tsjechische luchtvaartmaatschappij bevindt zich in een groot reorganisatietraject en kondigde diverse malen aan de lijndienst tussen Praag en Amsterdam te hervatten. 


CSA heeft al lange tijd last van financiële problemen. Sinds afgelopen lente bevindt de luchtvaartmaatschappij, de op vijf na oudste ter wereld, zich in surséance van betaling. Onder de hoede van een curator worden er mondjesmaat vluchten uitgevoerd naar een handvol bestemmingen, met een sterk afgeslankte vloot. Die telt naar eigen zeggen twee toestellen: een Airbus A319 en een A320. Ook wordt er gebruikgemaakt van de Boeing 737’s van moederbedrijf Smartwings.

De coronacrisis gaf CSA het laatste zetje richting een bankroet, doordat de vluchtuitvoering een tijdlang geheel moest worden gestaakt. Het bedrijf ging echter niet failliet, maar maakte een doorstart in afgeslankte vorm. Om crediteuren tevreden te stellen moest er de afgelopen maanden flink worden bezuinigd: de vloot werd gedecimeerd, een order voor nieuwe Airbus-toestellen ging de prullenbak in en waardevolle emissierechten werden van de hand gedaan.

Schiphol en Brussel
CSA kondigde eerder aan in april en later in juni van dit jaar weer naar Schiphol te gaan vliegen. Die plannen gingen niet door, maar in het zomerseizoen van 2022, dat eind maart begint, gaat het volgens de luchtvaartmaatschappij toch écht gebeuren.

Er kunnen nu tickets geboekt worden voor de route tussen Praag en Schiphol, die vanaf 27 maart twee keer per dag aangeboden wordt. Datzelfde geldt voor de lijndienst naar Brussels Airport, die vanaf die datum eveneens twee maal per dan moet worden aangevlogen.