12 juli 2024
Thumbnail voor ‘D-reizen gaf geld van vooruitbetaalde vakanties uit aan andere zaken’

‘D-reizen gaf geld van vooruitbetaalde vakanties uit aan andere zaken’

HOOFDDORP - Tientallen miljoenen euro’s aan vooruitbetaalde vakanties lijken spoorloos bij D-reizen. De reisorganisatie zou het geld onder meer gebruikt hebben voor het aflossen van kredieten aan aandeelhouders, adviseurs, huur van panden, IT en personeel.


Volgens De Telegraaf zou het gaan om bedragen die samen richting de vijftig miljoen gaan. De curator is nog bezig met een onderzoek naar de boedel van de D-rt Group. Zowel grote als kleine reisorganisaties zijn de dupe. Zo zou touroperator TUI op zoek zijn naar negen miljoen euro die verdwenen is.

In het faillissement gaat het om verschillende geldstromen. D-reizen heeft allereerst geld van klanten ontvangen die hun vakantie al hadden betaald voordat de coronacrisis uitbrak. De reisorganisatie gaf vervolgens vouchers uit aan deze klanten, omdat ze vanwege de crisis en de financiële situatie zoveel mogelijk geld wilde behouden. In totaal is er 42 miljoen euro aan vouchers uitgeschreven. Deze zijn door D-reizen nooit uitbetaald.

In de loop van de coronacrisis ontving D-reizen geld van touroperators en luchtvaartmaatschappijen die wél de vouchers van geannuleerde reizen gingen vergoeden. D-reizen onderhield het contact met klanten waardoor het geld gestort kreeg van deze touroperators en luchtvaartmaatschappijen. Onder andere KLM betaalde aan D-reizen via ticketprovider Airtrade vier miljoen euro. Een woordvoerder bevestigt tegenover De Telegraaf dat een aantal klanten het geld niet terug heeft gekregen van D-reizen.

Kwalijke zaak
Hendrik Noorderhaven van EU Claim is namens een paar duizend particulieren schuldeiser van de D-rt Group. Noorderhaven meldt aan De Telegraaf dat het zoekraken van de tientallen miljoenen een zeer kwalijke zaak is. “De D-rt Group heeft met geld van klanten roulette gespeeld. Het geld van luchtvaartmaatschappijen heeft D-reizen aantoonbaar niet doorgestort, maar gebruikt voor andere doelen. Dit is kwalijk en in mijn wereld strafbaar.”