20 juli 2024
Thumbnail voor De Jonge roept terugkerende vakantiegangers op om zelftest te doen

De Jonge roept terugkerende vakantiegangers op om zelftest te doen

SCHIPHOL - Demissionair minister Hugo de Jonge vraagt alle vakantiegangers om zich te laten testen op het coronavirus bij terugkeer in Nederland. Het kabinet wil hiervoor huis aan huis zelftesten verspreiden om de drempel om zich te laten testen te verlagen. De oproep geldt ook voor reizigers die al gevaccineerd zijn.


De minister benadrukte in het radioprogramma 1op1 dat vorig jaar na de zomervakantie de tweede golf begon. “Laten we voorkomen dat straks de vierde golf begint”, aldus de minister vanmorgen in het radioprogramma. Ook in Nederland zijn er zorgen over de besmettelijke deltavariant die aan een opmars bezig is.

De Jonge vindt dat iedereen, ook reizigers uit ‘gele’ of ‘groene’ landen, een zelftest zou moeten doen. Zo hoopt de minister een dam te kunnen opwerpen tegen een nieuwe golf.

Voordat zij naar hun werk of school gaan, moeten mensen zich vooral laten testen, aldus De Jonge. Het is nog niet bekend hoe de zelftests huis aan huis zullen worden verspreid. De zelftests zijn ook verkrijgbaar bij apotheken en drogisten.

Rode loper
Volgens De Jonge worden jongeren “met een rode loper” uitgenodigd om na terugkeer van vakantie bij de GGD langs te gaan. “Want we weten dat degenen die meer kans maken om het virus weer mee terug te nemen in hun koffer, onze jongeren zijn. Dat is geen verwijt, maar gewoon een constatering.”