19 juli 2024
Thumbnail voor De studiereis van… Herma Loos naar Sri Lanka

De studiereis van… Herma Loos naar Sri Lanka

Herma Loos is reisspecialist bij Fox Reizen en ging vorige maand op reis naar Sri Lanka. Sri Lanka en Fox zijn als sinds 1996 een onafscheidelijk reisstel. Reden genoeg voor de reisorganisatie om een enthousiaste groep reisagenten kennis te laten maken met het land. Herma doet verslag van de studiereis.

“Al bij aankomst op de luchthaven worden we als vips onthaald met bloemen, een grote Fox vlag en een rode loper (ja echt!) bij de bus, muzikanten en een eigen Fox-waterflesje op naam. Extra bijzonder: het complete team van onze lokale agent is aanwezig", vertelt Herma. "De hele reis duiken de agenten als verrassing steeds weer op bij plekken die we aandoen. Reisleider Dominique, die al 30 jaar in Sri Lanka woont, deelt met ons de leukste weetjes en samen met de lokale gids, chauffeur en bijrijder vormen ze een fijn team. We stoppen onderweg af en toe bij een tempel om een offer te brengen voor een veilige rit. Bij aankomst in ons strandhotel hebben we wat uurtjes om even op te frissen en een duik te nemen in het zwembad. ’s Middags maken we een boottocht door de lagune en mangroves. Langs de rivier beleven we een echt Fox moment: een barbecue bij een lokale familie. Met een cocktail van arak in de hand proosten we op ons reisavontuur."

Sigiriya
De groep verlaat al snel de kust waar opvalt hoe groen het is. “Op de route heerst volop bedrijvigheid en na een stop bij een plantage stappen we in tuktuks voor een bezoek aan een schooltje.” De groep verblijft twee nachten in een hotel in Sigiriya. “Uiteraard beklimmen we ook de Leeuwenrots. Het 360 graden uitzicht bovenop de rots is de inspanning meer dan waard. Als we sari’s aantrekken, voelen ons even een echte Sri Lankaanse kleurrijke vrouw. Daarna de met Fox vlaggetjes versierde jeeps in voor een gamedrive in het nabijgelegen nationaal park. Veel gehobbel en veel wilde olifanten! Aan het eind van de middag is het tijd voor een sundowner bij het meer.”

Kandy: het spirituele centrum van Sri Lanka
“We reizen verder naar Kandy. Onderweg krijgen we in een specerijentuin uitleg over inheemse geneeskrachtige planten en kruiden. Ons hotel ligt op loopafstand van de heilige Tempel van de Tand. We wandelen door de stad en bezoeken een geurige markt, voordat we de tempel (op blote voeten) betreden. Drums, rinkelende belletjes, monniken en offers: heel bijzonder om mee te maken.”

Nuwara Eliya: Thee en treinen
Op een theeplantage mag de groep zelf thee gaan plukken. “Het valt niet mee om de blaadjes goed in de mand op je rug te mikken. En in een stokoude Engelse fabriek zien we hoe de blaadjes verwerkt worden tot de bekende Ceylon thee. Ook de oude Engelse treinen zijn nog in gebruik. Onze privéwagon is te herkennen aan de grote Fox vlag. We worden verwelkomd door het team van ons agentschap en drie muzikanten. Kedeng kedeng, wiegend en swingend voert de route ons naar Bandarawela. Tissamaharama is onze uitvalsbasis voor een safari naar Yala. In het natuurpark zien we veel wild, waaronder olifanten, krokodillen en waterbuffels. En, tot onze grote vreugde, ook tot tweemaal toe een luipaard. We rijden met de jeeps naar het strand, waar we onder het genot van Arak cocktails de zon zien ondergaan.”

Galle
“In Galle gaan we op puzzelspeurtocht bij het VOC-fort en proeven we van de backpackers-sfeer die hier hangt. Daarna rijden we naar Kalutara voor de overnachting.”

Colombo
Op de laatste dag checkt de groep in bij het daghotel in Colombo, waar de reizigers nog even een duik nemen in het zwembad, waarna ze per open jeeps de stad ontdekken. “We voelen ons een heuse attractie in onze witte T-shirts van de lokale agent. Met een blij gevoel stappen we weer aan boord bij Turkish Airlines voor onze vlucht naar huis. Wat hebben we genoten van de gastvrije bevolking, het reisprogramma vol mooie momenten en het hoge serviceniveau. Oude foxliefde roest niet.”