7 september 2024
Thumbnail voor Dilo vanuit Malawi: Vakantie, vrijwilligerswerk of zelfs workations in onontdekt Afrika

Dilo vanuit Malawi: Vakantie, vrijwilligerswerk of zelfs workations in onontdekt Afrika

LILONGWE - Kristalhelder water en kleurige vissen in een zoetwater meer zo groot als België. Spectaculaire landschappen en safari’s zonder file. Uitgestrekte theeplantages en koffieboeren die samen het regenwoud beschermen. Maar bovenal, vriendelijke en gastvrije mensen, die je overal met een grote glimlach begroeten. Dilo van Commenee van 1 2 Travel Africa neemt je mee naar Malawi. “The Warm Heart of Africa!”


“Sinds de pandemie vinden mensen het belangrijker dan ooit om ruimte te hebben op vakantie. Reizigers zoeken de natuur op, en willen graag nieuwe plekken ontdekken. Het hoeft allemaal niet zo gehaast. Het is de authentieke beleving die telt. Gelukkig wel met oog voor duurzaamheid.”

Malawi moet ontdekt worden

“Malawi is door de Lonely Planet uitgeroepen tot één van de Top 10 landen die zij aanraden om in 2022 te ontdekken. Je vindt hier geen massatoerisme en hebt de stranden van het magische Malawimeer vaak voor jezelf. Op veel plekken kun je de overkant niet eens zien, dus het voelt echt alsof je aan de zee bent. De stranden zijn schoon, het water is helder en je kunt snorkelen tussen de kleurige cichlide vissen. Het enige waaraan je merkt dat je niet in een enorm aquarium aan het zwemmen bent, is de Afrikaanse zon die op je rug brandt.”

“De lodges aan het Malawimeer, of zelfs op de eilanden, zijn de perfecte plek om bij te komen na je vlucht. Hier kun je Nederland helemaal loslaten. Je voelt meteen dat je innerlijke batterij zich weer oplaadt!

Wat veel mensen niet weten, is dat Malawi ook een volwaardige safari bestemming is. Je kunt hier zelfs de hele Big 5 spotten als je geluk hebt. De overheid werkt hard samen met verschillende partnerorganisaties aan natuurbescherming. De verschillende parken vieren regelmatig bijzondere successen, zoals recent de herintroductie van Afrikaanse Wilde Honden in Majete Wildlife Reserve en Liwonde National Park. In de laatste zijn zelfs al negen pups geboren die het fantastisch doen.”

Voluntourism

“Er wordt de laatste tijd veel gezegd over Europeanen en Amerikanen die vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika. Vooral het zogenaamde weeshuistoerisme en het knuffelen met leeuwenwelpjes, geven dit voluntourism een slechte naam. Helaas gaat er inderdaad heel veel mis, met grote schade voor de betrokken mensen en dieren.

Gelukkig is de overheid van Malawi vrij streng in het beschermen van de bevolking en natuur. Je vindt hier bijvoorbeeld geen commerciële dierenopvangcentra, en je mag alleen vrijwilligerswerk doen in een ziekenhuis als je ook een medische opleiding hebt gedaan.

Om zeker te weten dat je goed voorbereid op reis gaat, kun je een e-book lezen of zelfs een hele online training volgen via Experience Africa Fair & Responsibly.”

Workations en retreats

“Stel je eens voor dat je met een kleine groep gelijkgestemde ondernemers of collega’s op reis gaat. Een reis die jullie de kans biedt om veel van en met elkaar te leren. Die jullie uitdaagt om je comfort-zone op te rekken. En die serieuze zaken perfect combineert met plezier en ontspanning.

Vanuit een privé Bush Camp ga je ’s ochtends vroeg op safari. Na het ontmoeten van olifanten, buffels, antilopen en misschien wel leeuwen en cheeta’s, staat er een uitgebreide brunch klaar in het Camp. Voldaan zoek je daarna verkoeling en ontspanning bij het zwembad, voordat iemand een workshop geeft.”

“Tijdens een sunset boot safari mijmer je nog wat na over de nieuwe inzichten van die middag. In stilte en met een gevoel van rust en vrede, dobber je langs de nijlpaarden. Zie je die prachtige vogels in het riet? En daar op de kant ligt een grote krokodil!

De dag wordt afgesloten met een gezonde maaltijd en een drankje bij het kampvuur. Natuurlijk breng je tijdens zo’n workation of retreat ook tijd door aan het Malawimeer. En in de bergen, de bossen of op een theeplantage. Alles is mogelijk.”

Glimlach van oor tot oor

“Malawi is één van de veiligste vakantielanden ter wereld. Ook mensen die een reis naar Afrika spannend of zelfs een beetje eng vinden, voelen zich hier meteen op hun gemak.

Malawianen zijn super vriendelijk en gastvrij. Ze dragen er allemaal op hun eigen manier aan bij, dat je verliefd wordt op hun land. Het is nu zelfs mogelijk om de lokale cultuur beter te leren kennen tijdens een Homestay Experience. Inkomsten voor het dorp, en een authentieke beleving voor jou.”