17 april 2024
Thumbnail voor Europese Unie schrapt advies voor mondkapplicht in vliegtuigen

Europese Unie schrapt advies voor mondkapplicht in vliegtuigen

KEULEN - De Europese Unie schrapt vanaf maandag de aanbeveling om aan boord van vliegtuigen en op luchthavens verplicht een mondkapje te dragen. Dat hebben het Europese vliegveiligheidsagentschap EASA en het European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) woensdag bekendgemaakt.


Vanaf 16 mei hoeven wat EASA betreft nergens meer mondkapjes te worden gedragen in het intra-Europese luchtvervoer. Het schrappen van de aanbeveling is volgens EASA in lijn met de veranderende eisen van nationale autoriteiten wat betreft openbaar vervoer in Europa.

“Het is een opluchting voor iedereen dat we eindelijk een moment hebben bereikt in de pandemie waarop we de gezondheidsmaatregelen kunnen versoepelen”, zegt EASA-baas Patrick Ky. “Bij veel reizigers en vliegend personeel is er een sterke wens om de mondkapplicht aan boord van vliegtuigen af te schaffen. We staan nu aan het begin van dat proces.”

Helemaal verdwijnen zullen mondkapjes niet. EASA vraagt passagiers die hoesten of niezen te overwegen om uit voorzorg toch nog een mondkapje te dragen. Verder wordt het dragen van een mondmasker aanbevolen op vluchten naar bestemmingen waar ze nog wel verplicht zijn in het openbaar vervoer. Ook kwetsbare passagiers wordt aangeraden mondmaskers te blijven gebruiken.

Nederland
Het dragen van een mondkapje was bijna vanaf het begin van de coronapandemie verplicht in vliegtuigen en op luchthavens. De afgelopen maanden hebben diverse landen de regels wat betreft luchtverkeer al versoepeld, maar in diverse EU-lidstaten (waaronder Nederland) geldt de mondkapplicht officieel nog wel. Haagse bronnen verwachten volgens het AD dat het RIVM en het kabinet het EASA-advies om de plicht af te schaffen overnemen.

Bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen KLM, Transavia en Corendon wordt er op de meeste vluchten sinds enige tijd al niet meer op het dragen van mondmaskers gehandhaafd.