24 juli 2024
Thumbnail voor Flinke toename coronabesmettingen op een deel van de Antillen

Flinke toename coronabesmettingen op een deel van de Antillen

SCHIPHOL - Het aantal coronabesmettingen op Curaçao, Aruba en Sint Maarten neemt sinds enkele weken weer flink toe. In de ziekenhuizen stijgt ook het aantal Covid-patiënten. Volgens Het Parool wijden experts de toename aan de zeer besmettelijke deltavariant. Op het kleinere Bonaire blijft de verspreiding met 16 besmettingen op twintigduizend inwoners relatief beperkt.


Op Sint Eustatius en Saba zijn er al meerdere maanden geen besmettingen meer. Op Curaçao waren er daarentegen woensdag 548 besmettingen op een bevolking van 160.000 inwoners. In het ziekenhuis liggen 21 coronapatiënten, van wie vijf op de intensive care. Drie weken geleden waren er slechts 48 besmette gevallen en lagen er vier coronapatiënten in het ziekenhuis. Er lagen geen van deze patiënten op de IC.

Nog slechter
Op Aruba is het procentueel gezien nog slechter. Met ongeveer honderdduizend inwoners meldde het eiland woensdag 630 besmettingen en negentien ziekenhuisopnames, van wie vijf op de intensive care. Drie weken terug waren dit nog 158 besmettingen. Sint Maarten, met 44.000 inwoners, telde 132 besmettingen met dertien coronapatiënten in het ziekenhuis, tegenover 44 besmettingen en twee personen in het ziekenhuis drie weken eerder.

Strengere maatregelen
De minister van Gezondheid, Sociale ontwikkeling en Arbeid van Sint Maarten Omar Ottley stelde tegen Het Parool dat de situatie verontrustend is en zei dat het land over moet gaan op strengere maatregelen als deze trend voortzet. Ook op Curaçao en Aruba lijkt het afkondigen van strengere maatregelen onontkoombaar. Beide regeringen willen de herinvoering van een lockdown voorkomen. Er wordt nu vooral beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van de bevolking om zich te houden aan de coronamaatregelen.