13 oktober 2024
Thumbnail voor Florida bereidt zich voor op naderende orkaan Milton

Florida bereidt zich voor op naderende orkaan Milton

Orkaan Milton is afgelopen maandag op weg naar Florida aangesterkt tot een orkaan van de vijfde en hoogste categorie. De orkaan komt waarschijnlijk woensdag aan land in de Amerikaanse staat, waar de noodtoestand is uitgeroepen. Dinsdag is volgens meldingen van het National Hurricane Centre (NHC) de orkaan in kracht afgenomen tot de vierde categorie, maar Milton blijft erg gevaarlijk op weg naar de westkust van Florida.

De kracht van Milton is gisteren snel toegenomen. Milton bereikt aanhoudende windsnelheden van 250 kilometer per uur met windstoten die nog hoger uit kunnen vallen, meldt het Amerikaanse National Hurricane Center. Er is sprake van een orkaan van de vijfde categorie bij windsnelheden hoger dan 250 kilometer per uur.

Het is de tweede keer in het huidige Atlantische orkaanseizoen dat een orkaan de hoogste categorie bereikt. In juli werd Beryl een orkaan van de vijfde categorie. Nog nooit gebeurde het zo vroeg in het seizoen dat een orkaan de hoogste categorie bereikte. Beryl kwam uiteindelijk als orkaan van categorie 1 aan land in de Amerikaanse staat Texas en zorgde voor veel schade en overlast.

In Florida zijn files ontstaan na waarschuwingen van de autoriteiten om kustgebieden te evacueren. "We moeten er rekening mee houden dat we hier te maken hebben met een monster", zei de gouverneur van de staat Ron DeSantis op een persconferentie. Het National Hurricane Centre (NHC) meldde dinsdag dat de orkaan in kracht is afgenomen tot de vierde categorie, maar "Milton blijft erg gevaarlijk op weg naar de westkust van Florida".

Het NHC noemt Milton een "extreem ernstige bedreiging" voor Florida. Zelden is in het oog van een orkaan zo'n lage druk gemeten, meldt het NHC. Milton bereikte maandag aanhoudende windsnelheden van 285 kilometer per uur. Verwacht wordt dat de orkaan verder in kracht afneemt voordat deze aan land komt, volgens CBS News mogelijk tot een orkaan van de derde categorie. Er wordt in kustplaatsen een stormvloed van tussen de 1,5 en 3,5 meter verwacht, lokaal kan er 38 centimeter regen vallen.