20 juli 2024
Thumbnail voor FNV: desnoods minder vluchten om werkdruk op Schiphol te verlagen

FNV: desnoods minder vluchten om werkdruk op Schiphol te verlagen

SCHIPHOL - Vakbond FNV heeft aan de bel getrokken bij de ILT vanwege de extreme werkdruk onder grondpersoneel op Schiphol. Volgens de bond worden er ongekwalificeerde krachten ingezet bij de beveiliging, en verloopt het afhandelen van vluchten erg problematisch.


Afgelopen dinsdagavond kwam de Schipholraad met spoed bijeen. “We ontvingen namelijk verontrustende signalen van Schipholwerkers in allerlei sectoren”, aldus de vakbond.

Werkdruk
Veruit de meeste klachten gingen over de werkdruk. “Zo ontvingen wij signalen over een medewerker die in haar eentje een hele vlucht moest boarden, ze bleef in tranen achter. Of twee collega’s die samen een Boeing 777 moesten lossen, terwijl dit normaal gesproken met vijf personen gedaan wordt.

De extreem hoge werkdruk is volgens de FNV de bron van veel andere problemen. “Schipholwerkers nemen massaal ontslag en zweren het werken op Schiphol af. Daarnaast lukt het niet om vacatures op te vullen, omdat de arbeidsvoorwaarden zeer slecht zijn. De Nederlandse arbeidsmarkt is krap. Wie wil er nog voor 10,36 euro per uur een fysiek zware baan waar je 24/7 flexibel moet zijn? De werkgevers moeten zich dat ook realiseren.”

FNV Schiphol heeft Inspectie SZW en de Inspectie ILT verzocht deze zomer extra controles uit te voeren op Schiphol, om zo de werk- en vliegveiligheid te waarborgen.

Paniek
Door de extreem hoge werkdruk zetten bedrijven volgens de bond ongekwalificeerd personeel in om het werk te doen. “Stagiaires moeten zonder opleiding en begeleiding de check-in van een vlucht verzorgen en beveiligers lopen rond zonder de daarvoor bestemde opleiding te hebben gehad. Ook krijgen we signalen dat de planning afdelingen medewerkers onder druk zetten om te komen werken, zelfs na een ziekmelding wegens corona. Op andere plekken moeten coronabesmettingen stil gehouden worden op de werkvloer. De bedrijven brengen hiermee de (vlieg)veiligheid in gevaar.”

Slecht voorbeeld
Schipholwerkers worden volgens de FNV geacht om in de zomer door te werken. “Op zich is dat te begrijpen, aangezien de luchthaven dan piekperiodes kent. We kregen echter klachten dat een directeur wel gewoon drie weken vakantie opneemt in de zomerperiode, terwijl het personeel op z’n vroegst in oktober vakantie kan opnemen. Heeft deze directeur ooit van de term ‘lead by example’ gehoord?”

De FNV legt de schuld van de hoge werkdruk bij de Schiphol Group. “Die wil een zo goedkoop mogelijke luchthaven zijn door bedrijven en daarmee het personeel tegen elkaar uit te spelen. Deze race naar beneden strategie heeft geresulteerd in een ongekend aantal afhandelings-, beveiligings- en schoonmaakbedrijven. Maar ook in een ongekend aantal veiligheidsincidenten, torenhoge werkdruk en slechte arbeidsvoorwaarden.

Minder vluchten
De FNV ziet maar één structurele oplossing: om de werkdruk deze zomer nog te verlagen moeten minder vluchten worden toelaten op Schiphol. “Dit zou helemaal geen vreemde keuze zijn om de veiligheid en de openbare orde op de luchthaven te waarborgen, maar de Schiphol Group en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kennende gaat dit niet gebeuren.”

Een andere, meer realistische oplossing is volgens de bond het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. “Zeker de afhandelingssector mist een sector-cao. We praten nu alweer jaren over zo’n cao met de werkgevers, maar dit moet er nu écht komen!”