7 september 2024
Thumbnail voor Frank Oostdam: ‘Ik heb veel bijgeleerd tijdens de crisisperiode’

Frank Oostdam: ‘Ik heb veel bijgeleerd tijdens de crisisperiode’

SCHIPHOL - Nu de coronastorm afgezwakt lijkt, neemt het aantal toeristische en zakelijke reizen geleidelijk weer toe. Tijd voor ANVR-topman Frank Oostdam om even op adem te komen na twee hectische jaren. “Ik had, net als denk ik veel mensen, nooit verwacht een wereldwijde epidemie als deze mee te maken. Mijn baan is een tijdje behoorlijk anders geweest dan voorheen. Het was echt een achtbaan.”


Oostdam is inmiddels vijftien jaar directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen, zoals de ANVR voluit heet. In die hoedanigheid stond hij namens de sector voor heel wat hete vuren, maar de coronacrisis sprong er qua intensiteit behoorlijk uit.

Steeds weer in de media kritische en moeilijke vragen over reizen beantwoorden, dat moet toch een hoop energie gekost hebben…
“Er was een tijd dat ik bijna continu aan het pendelen was tussen huis en televisiestudio. Dat merk je wel, qua vermoeidheid. Aan de andere kant heb ik aan de crisisperiode ook energie overgehouden en veel dingen bijgeleerd. Als ik dat over mijzelf mag zeggen heb ik mij goed staande weten te houden, zowel voor als achter de schermen. Want naast mediaoptredens waren er veelvuldige overleggen met diverse belanghebbenden, zoals ministeries. Ik heb geleerd om tijdens interviews en formele gesprekken de toon te kiezen die bij mij past, en er niet met gestrekt been in te gaan. Het is een kwestie van de balans vinden tussen begrip tonen voor andermans standpunten en tegelijk de belangen van je achterban in het oog houden. Dat is me denk ik goed gelukt.”

Hoe heeft de ANVR als organisatie, die afhankelijk is van de omzet van haar leden, de crisis doorstaan?
“Gelukkig valt de schade wat faillissementen betreft mee. De financiële schade voor onze sector is natuurlijk gigantisch en die wordt in de vorm van een grote schuldenlast door een zeer groot aantal reisorganisaties ook de komende jaren mee genomen. Dat maakt dat de crisis dus nog niet voorbij is en wij ons in den haag beijveren voor een schuldenregeling. Als het gaat om het aantal ANVR-leden: daarvan zijn er enkele weggevallen, maar we hebben ook weer nieuwe aanvragen ontvangen.”

Lees het volledig interview met Frank Oostdam in het Reisbizz Magazine.