15 juli 2024
Thumbnail voor Frankrijk opent 9 juni de deuren voor toeristen: geen test na vaccinatie

Frankrijk opent 9 juni de deuren voor toeristen: geen test na vaccinatie

PARIJS - Frankrijk verwelkomt vanaf 9 juni weer toeristen. Wie als Europeaan volledig gevaccineerd is, hoeft bovendien geen PCR-test te doen om het land binnen te komen.


Iemand is volgens Frankrijk volledig gevaccineerd vier weken na de enige prik van Janssen of twee weken na de tweede prik van Pfizer, AstraZeneca en Moderna. Wie al COVID heeft gehad (en dat kan aantonen), heeft aan één prik voldoende.

Nederlanders kunnen met het gele boekje bewijzen dat ze gevaccineerd zijn. Het is nog niet duidelijk of ook alleen het GGD-bewijs volstaat. Maar sinds donderdag kan iedereen de coronavaccinatie in het gele boekje laten zetten, ook achteraf.

Dit is vooral relevant tot juli, wanneer het Europese digitale coronapaspoort wordt ingevoerd.

Wie niet gevaccineerd is, moet een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 72 uur oud hebben.

Frankrijk versoepelt vanaf volgende week woensdag ook andere coronamaatregelen. Zo mogen cafés en restaurants weer binnen open en gaat de avondklok pas om 23 uur ’s avonds in. Verder mogen de attractieparken hun poorten openen.

(Update 8-6: De Franse ambassade zaaide onnodig verwarring door te stellen dat het gele boekje niet zou worden geaccepteerd. Inmiddels is door de Franse staatssecretaris bevestigd dat het gele boekje wél geaccepteerd wordt.)

Reisadvies
Vanuit Nederland heeft Frankrijk nog steeds een oranje reisadvies, behalve Corsica. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte donderdag bekend dat dit eiland geel wordt.

Als gevolg daarvan hoeven reizigers die vanuit Corsica terugkeren naar Nederland geen test te doen. Bij terugkeer uit de rest van Frankrijk is een PCR-test van 72 uur oud verplicht.

Reizigers uit het vasteland van Frankrijk krijgen de aanbeveling om in quarantaine te gaan, maar dat is geen plicht zoals bij terugkeer uit bijvoorbeeld Zweden of Zuid-Amerika.