7 september 2024
Thumbnail voor Goed nieuws voor Zeeuwen en Brabanders: voortbestaan luchthaven Antwerpen verzekerd

Goed nieuws voor Zeeuwen en Brabanders: voortbestaan luchthaven Antwerpen verzekerd

De Vlaamse minister van Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie, Zuhal Demir, heeft de luchthaven van Antwerpen deze week een nieuwe omgevingsvergunning verleend voor onbepaalde duur. Daardoor is het voortbestaan van het kleine stadsvliegveld verzekerd. Wel worden de openingstijden vanaf volgend jaar wat ingekort.

Nu zijn er nog vanaf 06:30u vluchten mogelijk, maar - na een overgangsperiode - mag er vanaf volgend jaar juni pas vanaf 07:00u gevlogen worden. Dat raakt vooral TUI fly, de grootste gebruiker van de Antwerpse luchthaven. Die maatschappij laat nu nog vrijwel dagelijks een vlucht net na half zeven vertrekken. De sluitingstijd blijft 23u.

Ook op enkele andere punten worden de voorwaarden aangescherpt. Zo mogen er zaterdag na 14u geen (piloten)trainingsvluchten meer plaatsvinden. Het maximumaantal vliegbewegingen per jaar wordt vastgesteld op 4.745 lijnvluchten, 18.762 zakenvluchten, 16.000 trainingsvluchten en 7.112 andere vluchten. Ook komt er een geluidsmuur bij een basisschool in de buurt.

De vorige omgevingsvergunning gold voor een periode van 20 jaar en liep deze zomer af, waardoor er een nieuwe nodig was. Hoewel sommige bewonersgroepen teleurgesteld reageren op de verlening daarvan en in beroep willen gaan, lijkt het voortbestaan van het vliegveld nu verzekerd. Werkgeversorganisatie VOKA noemt het “een opsteker voor de hele regio.”

Veel gebruikt door Brabanders en Zeeuwen
De Antwerpse luchthaven ligt op een halfuurtje rijden van de grens en wordt ook veel door Nederlanders gebruikt. TUI Nederland verkoopt sinds vorig jaar pakketreizen vanaf het Belgische vliegveld. Die zijn vooral voor klanten uit de provincies Zeeland en Noord-Brabant interessant. De touroperator vliegt vanuit Antwerpen naar 14 bestemmingen, met name rond de Middellandse Zee.