Vier jaar geleden startte Wesley van Eijk met de website en het Instagramaccount Grieksblauw. Hij was al vaker in Griekenland geweest, maar toen hij het vasteland ontdekte, ging er een wereld voor hem open. “Toen wist ik: dit verhaal moet ik delen.”
De missie van Wesley is het delen van Griekse reisinspiratie en het promoten van Griekse ondernemers op zijn website Grieksblauw.nl en sociale media platforms. Je wordt als het ware meegenomen in het ‘echte’ Griekenland. “Ik wil met iets komen wat nog niemand kent, dus hoe gekker hoe beter. De beste tips haal je bij de locals, maar sociale media helpt zeker.”
De coronapandemie heeft een grote rol gespeeld in het ontstaan van Grieksblauw, zo vertelt hij. Wesley besloot zijn baan als logopedist op te zeggen en drie maanden naar Griekenland te vertrekken. “Na een tijdje kwam er een lockdown in Griekenland, ik zat op dat moment op Chios. Ik had drie keuzes: op Chios blijven, terug naar Nederland of door naar het volgende eiland. Ik besloot het laatste te doen, en vertrok naar Lesbos, waar ik vervolgens vastzat.” Op het eiland mochten inwoners de straat niet op, alleen om buiten te sporten of boodschappen te doen. “Dit waren de enige ‘uitjes’ die je in die tijd had. Als je dan buiten was, raakte je vaak aan de praat met mensen, bijvoorbeeld in het bakkertje wat stiekem open was. Ik wilde heel graag de taal leren, en leerde steeds meer over de Griekse gewoontes. Een hele gekke maar super leuke en leerzame ervaring.”
Gastvrijheid, eten en nieuwsgierigheid
De Griekenlandexpert zou de Griekse cultuur omschrijven in drie woorden: gastvrijheid, eten en nieuwsgierigheid. “Grieken zijn erg nieuwsgierig, maar dat vind ik juist positief, want zo kom je echt in gesprek. Voor je het weet zit je aan tafel met de hele familie en word je uitgenodigd om nog eens terug te komen. Het zit sterk in hun cultuur om je te verwennen met eten, vooral als je een vreemdeling bent.”
Maar waar vind je de beste bestemmingen om de authentieke Griekse cultuur te ervaren? Volgens Wesley moet je zoeken naar gebieden waar de locals zelf wonen. “Vermijd de plaatsen die volledig afhankelijk zijn van toerisme, waar alles direct op slot gaat zodra het seizoen voorbij is. Ga bijvoorbeeld naar Syros of Chios; daar wordt het hele jaar door ‘gewoon’ gewerkt, en ze zijn niet uitsluitend ingesteld op toeristen. Er is ontzettend veel te ontdekken, en je vindt er het hele jaar door cultuur.”
Benieuwd naar meer Griekse tips en tricks van Wesley? In de Reisbizz special kan je het hele artikel met Wesley lezen.