20 mei 2024
Thumbnail voor Grote protesten tegen massatoerisme op Canarische eilanden

Grote protesten tegen massatoerisme op Canarische eilanden

Tienduizenden mensen zijn zaterdag de straat op gegaan op de Spaanse Canarische Eilanden om te demonstreren tegen het massatoerisme. Dat melden diverse Spaanse media. De demonstranten vinden dat het almaar groeiende toerisme de Atlantische archipel overweldigt.

Volgens de politie namen 20.000 mensen deel aan de demonstraties in de belangrijkste steden van de eilandengroep. De organisatoren schatten het aantal op 50.000, aldus de Spaanse publieke televisie. De organisatoren zeggen dat het massatoerisme een economisch model in stand houdt dat de lokale bewoners schaadt en eisen dat de autoriteiten het aantal toeristen beperken.

In het verlengde daarvan eisen de demonstranten de stopzetting van de werkzaamheden aan twee nieuwe hotels op Tenerife, het grootste en meest ontwikkelde eiland. Ook willen ze dat bewoners meer zeggenschap krijgen over wat ze zien als een doorgeslagen ontwikkeling die schadelijk is voor het milieu. Vorige week begonnen verschillende leden van het collectief Canaries Sold Out zelfs een hongerstaking om druk uit te oefenen op de autoriteiten.

Ongeveer vier op de tien inwoners van de Canarische Eilanden zijn werkzaam in het toerisme, dat goed is voor 36 procent van het bruto binnenlands product, blijkt uit officiële cijfers. In 2023 bezochten ongeveer 16 miljoen mensen de archipel, meer dan zevenmaal de bevolking van ongeveer 2,2 miljoen.