14 juli 2024
Thumbnail voor Harri Theirlynck ontdekt Reggae-eiland Jamaica: ‘Hoe Caribisch wil je het hebben?’

Harri Theirlynck ontdekt Reggae-eiland Jamaica: ‘Hoe Caribisch wil je het hebben?’

KINGSTON - Jamaica is het eiland dat iedereen kent, maar waar weinigen ooit kwamen. Maar hoe Caribisch wil je het hebben? Groene bergen die uit een blauwe zee knallen, poeder witte stranden en tropische regenwouden vol exotische vogels. Harri Theirlynck reisde voor Reisbizz Magazine af naar het eiland met de drie R’s: Reggae, Rum en Rasta.


Op het moment dat je besluit te gaan naar Jamaica, worden de vele sluimerende deeltjes ‘Jamaica’ in je hersenpan actief. Je weet veel meer van het eiland dan je denkt. Het reggae-ritme ligt al decennia verankerd in je hersenstam. Bob Marley, Shaggy, Grace Jones en Jimmy Cliff, je groeide er wellicht meer mee op. Het beroemde Don’t look back-filmpje met Peter Tosh met Mick Jagger, je was niet van de buis te slaan. De snelste sprinter ter wereld is een trotse Jamaicaan: Usain Bolt. Je was samen met de halve wereld vertederd door het Olympische Jamaica-bobsleeteam. Roger Moore liep in Live And Let Die op Jamaica als James Bond over de ruggen van krokodillen.

Er is ook leven buiten het resort, Sandals Montego Bay, waar we verblijven. Te beginnen met een gids die om de drie zinnen ‘Yah man!’ roept. Wen er maar aan, ze roepen dat hier te pas en te onpas. Chauffeur David draait in een oceaan van reggae tot 3 x per dag zijn Big Bamboo song, een scabreus liedje over de rol van het penseel der liefde. Zeg maar de ‘kleine wasjes, grote wasjes’ van Jamaica. Jawel, dit eiland is de hitsige jongensklas van de Cariben. We vragen de chauffeur: “Als je alleen rijdt, speel je dan ook de hele dag reggae muziek?” “Neen hoor, ook weleens Abba”, zegt hij.

Instagrammable
Sandals South Coast. Ons tweede hotel. De lobby lijkt op het Pantheon: klassiek en met grote koepel. Lange witte gordijnen wapperen in de zeebries. Hoge zuilen steken in een Zuid-Amerikaans donkerhouten plafond. Het resort lijkt op een Italiaans-Caribisch dorp, wég van de gewone wereld, met op onverwachte plaatsen zwemwater, poederstrand, uiteenlopende restaurants en swim up-kamers. Wij hebben een kamer in het Dutch Beachfront-gebouw, met uitzicht op het cocktaileiland en de honeymoon-pier, badkuip op het balkon. Een resort vol Instagrammable plaatjes, net als de rest van Jamaica.

Wil je meer lezen over het avontuur van Harri in Jamaica en wil je meer te weten komen over het eiland? Lees dan het hele artikel van Harri in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.