7 september 2024
Thumbnail voor Harri Theirlynck over ChatGPT: ‘Het sterft van de clichés’

Harri Theirlynck over ChatGPT: ‘Het sterft van de clichés’

DEN HAAG - In zijn nieuwste column in Reisbizz Magazine wendt reisjournalist Harri Theirlynck zich tot chatbot ChatGTP. Zodra hij een opdracht in handen krijgt om een brochuretekst over Barcelona te schrijven, probeert hij deze chatbot uit. Harri deelt zijn ervaringen.


Ik stel mijn eerste vraag aan ChatGPT: "Schrijf een kort toeristisch verhaal over Barcelona." Binnen twee seconden volgt de tekst: "Barcelona is een prachtige stad met veel te bieden voor toeristen. De stad staat bekend om haar indrukwekkende architectuur, zoals de Sagrada Familia en haar bruisende culturele scene." Woorden zoals prachtig, heerlijk en ‘heeft het allemaal’ komen veel voor. Ik zou me doodschamen. Aan de andere kant: ik sluit niet uit dat de opdrachtgever er blij mee is. Clichés horen bij reisfolders als cobra’s bij oudejaarsavond.

Reisorganisatie blij
Ik vraag ook een Costa Rica-tekstje. Wederom belabberd, maar potentiële bezoekers zouden er blij van worden. Reisorganisatie ook blij. En ik sta bekend als de vrolijke clichébakker die snel levert. Wil ik dat?

Ben je benieuwd of Harri dat wil en of er in andere teksten wat meer nuance wordt aangebracht? Lees dan de volledige column in de nieuwe editie van het Reisbizz Magazine waarin Harri op ludieke wijze commentaar geeft op deze chatbot.