7 september 2024
Thumbnail voor Henk Delfos (GFK) over consumentengedrag 2023: ‘Laat boeken tendens’

Henk Delfos (GFK) over consumentengedrag 2023: ‘Laat boeken tendens’

BREMEN - Iedere maand brengen de ANVR en onderzoeksorganisatie GFK de resultaten van een marktonderzoek uit. Op het ANVR Congres in Bremen geeft Henk Delfos , Industry Lead Travel & Logistics bij GFK, een huidige stand van zaken over het boekingsgedrag voor 2023.


In dit onderzoek ondervragen de organisaties meer dan 50.000 consumenten naar hun boekingsgedrag. Uit het onderzoek naar de huidige stand van zaken blijkt dat de meeste Nederlanders (41 procent) niet weten wanneer zij hun zomervakantie voor 2023 zullen boeken. Bijna 1 op de 10 ondervraagden denkt dit in januari 2023 te doen. “De planningshorizon voor vakanties wordt steeds korter”, concludeert Delfos. De groep mensen die een vakantie korter dan één maand of tot twee maanden van te voren boeken, wordt dan ook steeds groter.

Vervoer
Ook de manier waarop vakantiegangers naar hun bestemming reizen verandert. Waar het grootste deel van de Nederlanders in pre-coronajaar 2019 met het vliegtuig reisde (57 procent), is nu 32 procent dat nog maar van plan. Het aantal reizigers dat in 2023 van plan is met de auto op vakantie te gaan, is ten opzichte van 2019 (32 procent) gestegen met 15 procent.

Delfos benoemt daarnaast een permanente verandering van de vakantiebestemming als gevolg van de coronapandemie. “Voor bijna een derde van de Nederlanders is hun reisbestemming door corona permanent veranderd, ze blijven vaker in Nederland of dichter bij huis in Europa”, stelt Delfos. De top vijf verwachte buitenlandse bestemmingen zijn in 2023 dan ook Duitsland (41 procent), Italië (39 procent), Frankrijk (38 procent), het vasteland van Spanje (30 procent) en de Griekse eilanden (26 procent).

Letten op garanties
Hoe verwacht men die vakantie voor 2023 te boeken? “Het grootste deel regelt dat nog steeds zelf, zo’n 53 procent”, aldus Delfos. Een vierde regelt het via een reisorganisatie, online of in een winkel, en zeven procent regelt het deels zelf en deels via een reisorganisatie.

Tot slot let bijna een vijfde van de Nederlanders tijdens het boeken op de garanties met betrekking tot het annuleren, repatriëren of omboeken van buitenlandse vakanties. Veertien procent van de ondervraagden let op of de reisorganisatie is aangesloten bij de SGR en/of de ANVR.