7 september 2024
Thumbnail voor Historisch besluit: Southwest Airlines stopt met vrije zitplaatsen

Historisch besluit: Southwest Airlines stopt met vrije zitplaatsen

Southwest Airlines, één van de vier grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, heeft besloten om na ruim een halve eeuw te stoppen met vrije zitplaatsen. Straks krijgen passagiers vooraf een zitplaats toegewezen, zoals bij vrijwel alle andere airlines al het geval is.

Nu nog kunnen Southwest-klanten zelf een zitplaatsje uitkiezen aan boord, maar volgens het bedrijf zijn de ‘voorkeuren van consumenten’ in de loop der jaren veranderd. Uit uitgebreid onderzoek zou zijn gebleken dat seat assignment nu een betere optie is.

Op de achtergrond speelt echter nog iets anders: Southwest staat onder toenemende druk van aandeelhouders om de winstgevendheid te verbeteren. Decennialang was het de meest winstgevende Amerikaanse maatschappij, maar concurrenten als Delta doen het nu beter.

Door stoelen vooraf toe te wijzen kan Southwest passagiers geld vragen voor de beste zitplaatsen aan boord en voor stoelen met extra beenruimte, zoals vrijwel elke andere maatschappij ook doet. Wanneer het nieuwe beleid ingaat wordt na de zomer bekendgemaakt.

Royaal bagagebeleid
Southwest, dat met ruim 800 Boeing 737’s binnen Noord-Amerika vliegt, heeft (nog) geen wijzigingen aangekondigd voor het royale bagagebeleid van de maatschappij. Daardoor mogen klanten voorlopig nog steeds standaard twee koffers meenemen zonder bijbetaling.