16 september 2024
Thumbnail voor Hoe is het nu met… Chantal Smid?  ‘Verbinden is mijn kracht’

Hoe is het nu met… Chantal Smid?  ‘Verbinden is mijn kracht’

In de Reisbizz-rubriek ‘Hoe is het nu met…’ blikken we terug met Chantal Smid, die maar liefst 26 jaar werkzaam was bij D-reizen. Ze maakte de reisbranche van dichtbij mee, met al zijn hoogte- en dieptepunten. Maar na het faillissement van D-reizen koos ze voor een totaal andere richting. Hoe gaat het nu met haar, en wat heeft haar nieuwe pad haar gebracht?

Allereerst, hoe gaat het met je?
"Met mij gaat het erg goed! We hebben net een fantastische vakantie van drie weken achter de rug, waarin mijn man Ico en ik een roadtrip maakten door Duitsland, Oostenrijk en Italië. Onze zonen, Hidde en Joris, zijn voor een weekje ingevlogen, zodat we als gezin samen konden genieten in Toscane. Nu ben ik weer met veel plezier aan het werk, wat ik altijd erg leuk vind!"

Hoelang ben je Retailmanager en Communitymanager geweest bij D-reizen (D-rt Groep B.V.)? 
"Ik heb 26 jaar bij D-reizen gewerkt, waarvan de laatste 4 jaar als Retailmanager en Communitymanager. Het was een fantastische tijd met enorm toegewijde collega's. In die 26 jaar heb ik veel meegemaakt: ik zag D-reizen uitgroeien van een kleine retailer tot de grootste onafhankelijke reisbureauketen en zag ook hoe diepe dalen werden overwonnen. We deden dat samen, en dat was prachtig. Ik heb veel geleerd en kansen gekregen, maar ook kansen genomen. Ik geloof dat je verantwoordelijk bent voor je eigen werkgeluk, dus je moet je eigen baan creëren! In al die jaren ben ik geen enkele dag met tegenzin naar mijn werk gegaan."

Waarom ben je uit de reiswereld gegaan?
"Op 6 april, precies op de dag dat ik 26 jaar in dienst was, werd het faillissement van D-reizen uitgesproken. Het was een donkere dag voor de reisbranche, met vele huilende oranje- harten. Overal op sociale media en LinkedIn verschenen oranje hartjes als teken van steun. Die dag was een harde klap voor iedereen, en ik besefte direct dat het nooit meer hetzelfde zou zijn. Dat was voor mij de reden om de reiswereld achter me te laten."

Heb je nog veel contact met oud collega’s?
"Met een aantal collega's, met wie ik destijds echt een hechte band had, heb ik nog steeds contact. Anderen volg ik via sociale media, of zij volgen mij. Het is logisch dat dat contact na verloop van tijd vervaagt, en dat is ook prima. Aan de andere kant eet ik nog steeds jaarlijks met collega's van 18 jaar geleden, en dat is voor mij erg waardevol. Iedere oud-collega van D-reizen weet: 'eens een D-reizen meisje, altijd een D-reizen meisje.' Het 'oude' D-reizen had iets magisch, iets wat alle oud-collega's begrijpen, maar moeilijk uit te leggen is."

Wat ben je nu gaan doen?
"Al bijna twee jaar ben ik manager van een huis bij SEIN, waar 48 bewoners met epilepsie en een geestelijke of lichamelijke beperking wonen. Ik stuur een team van 70 zorgprofessionals aan die met liefde en toewijding de beste zorg verlenen. Het is een flinke ommezwaai qua branche, maar als het gaat om bedrijfsvoering, het aansturen, motiveren en verbinden van collega's, ben ik helemaal op mijn plek. Daar ligt mijn kracht, en daarmee kan ik de meeste impact maken. Voor zowel de collega's als de bewoners is dat natuurlijk heel waardevol. Dit werk geeft me elke dag een goed gevoel—het doet er echt toe."

Is het een beetje te vergelijken met wat je in de reiswereld deed of is het totaal anders?
“Bij D-reizen lag mijn kracht ook in het verbinden van collega's. Als Communitymanager was ik dagelijks bezig met het platform Workplace, waar ik 1.300 collega's met elkaar verbond door middel van snelle communicatie en kennisdeling. Hierdoor voelden mensen zich gezien en gehoord, kregen ze erkenning en complimenten, wat enorm werd gewaardeerd. Aandacht geven aan anderen zit in mijn natuur, en dat is iets wat me veel voldoening geeft.”

Mis je de reiswereld?
"Nee, best vreemd toch? Terwijl ik er 26 prachtige jaren heb gehad. Toen het doek viel, wist ik meteen dat het voor mij nooit meer hetzelfde zou zijn.”

Je hebt ondertussen ook een boek geschreven?
“Tja, dat is weer een heel ander hoofdstuk in mijn leven. 2021 was voor ons een bijzonder zwaar jaar. In april ging D-reizen failliet, en in november kreeg mijn man, Ico, uit het niets de diagnose lymfklierkanker in stadium 4. De vooruitzichten waren slecht, maar we kozen voor een intensieve behandeling: 600 uur chemo verspreid over zes weken in het ziekenhuis. Ico ging met een positieve mindset dit traject in, en wij volgden zijn voorbeeld. Maar ik merkte ook de enorme impact van deze periode op mij als partner. Uiteindelijk besloten we er een boek over te schrijven: 'Dit hadden we niet willen missen.' De titel weerspiegelt iets van ons gezin, terwijl de ondertitel, 'positief omgaan met kanker en de impact op de partner,' de kern van het boek weergeeft. Toen het boek uitkwam—zelf uitgegeven—werden we door diverse pers uitgenodigd om ons verhaal te delen. Dit overviel ons enigszins, maar het gesprek dat we op gang brachten over de vaak onderbelichte impact op de partner was waardevol. Het is prachtig dat het boek velen heeft gesteund. Het allerbelangrijkste voor ons is natuurlijk dat Ico nu gezond is, en dat we samen het mooiste leven leiden, ook al is dat anders dan vóór 2021."