5 maart 2024
Thumbnail voor ‘Huizenruil als manier van vakantie vieren wint populariteit’

‘Huizenruil als manier van vakantie vieren wint populariteit’

Huizenruil als manier om op vakantie te gaan, steeg in 2023 scherp in populariteit. Dat meldt huizenruilplatform HomeExchange. Vorig jaar ruilden ruim 25 duizend Nederlanders van huis via het platform. Dit is een toename van 43 procent ten opzichte van 2022. Frankrijk, Spanje, Duitsland, België en Nederland zijn de populairste bestemmingen van Nederlanders op het platform.

“Huizenruilen is een authentieke, verantwoorde en goedkopere manier van met vakantie gaan”, licht Carlijn Postma, woordvoerder voor HomeExchange in de Benelux, toe. “Bij huizenruilen deelt iemand het huis waarin deze persoon zelf woont zonder dat er geld voor wordt betaald.” Het platform heeft meer dan 150.000 leden verspreid over 145 landen.

Postma is zelf frequent huizenruiler. “Door je huis een paar weken te ruilen, kom je het dichtst bij de cultuur van een land, streek of stad.” Door haar huis te verruilen, verbleef ze met haar gezin 4,5 week in Californië, logeerde ze in het appartement van een gepensioneerd stel in Washington en verbleef ze op verschillende plekken in Frankrijk. “Ondertussen ontving ik gasten uit Duitsland, Gran Canaria en Frankrijk.”

Bestemmingen dicht bij huis zijn het meest populair voor de Nederlandse leden. Frankrijk, Spanje, Duitsland, België en Nederland zijn favoriet. Relatief veel Nederlanders ruilen in eigen land van huis.