24 juni 2024
Thumbnail voor IATA verheugd over afschaffen mondkapjesplicht op vluchten in Europa

IATA verheugd over afschaffen mondkapjesplicht op vluchten in Europa

SCHIPHOL - De brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen, IATA, heeft opgetogen gereageerd op het Europese voornemen de mondkapjesplicht vanaf maandag 16 mei aan boord van vliegtuigen en op luchthavens af te schaffen.


Het Europese agentschap voor de vliegveiligheid (EASA) en het European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) kwamen gisteren met het besluit, dat namens de Europese Unie wordt genomen. “Deze belangrijke verschuiving weerspiegelt de hoge vaccinatiegraad en de hoge natuurlijke immuniteit”, zegt IATA.

Veel Europese landen, waaronder Nederland, hadden eerder al vrijwel alle beperkingen die voortvloeiden uit corona opgeheven. Het staat passagiers vrij om uit zelf moverende redenen wél een mondkapje te dragen. IATA vraagt alle passagiers “respect” te hebben voor het besluit van anderen.

Gerust hart
"Het Europese besluit is een belangrijke stap op de weg terug naar normaliteit voor vliegtuigpassagiers. Reizigers kunnen nu zelf kiezen of ze al dan niet een mondkapje dragen”, aldus Willie Walsh, de directeur-generaal van IATA. “En ze kunnen met een gerust hart reizen, in de wetenschap dat de vliegtuigcabine dankzij veel voorzieningen, zoals hoogfrequente luchtverversing en hoogrendementsfilters, een van de veiligste binnenomgevingen is." 

Ook in de Verenigde Staten is het dragen van mondkapjes in de luchtvaart niet langer vereist. Elders ter wereld zijn de bepalingen evenwel nog steeds streng. Walsh beklaagt zich over het gebrek aan een “consistente aanpak” wereldwijd en bepleit verdere versoepeling.

"Wij zijn van mening dat de beperkingen aan boord van vliegtuigen moeten ophouden wanneer mondkapjes niet langer verplicht zijn in andere delen van het dagelijks leven, zoals theaters, kantoren of in het openbaar vervoer,” aldus de topman van IATA.