24 juli 2024
Thumbnail voor ING: Dit jaar meer binnenlandse dan buitenlandse vakanties

ING: Dit jaar meer binnenlandse dan buitenlandse vakanties

AMSTERDAM - Nu de coronabesmettingen in aantal oplopen in Nederland en omringende Europese landen, lijkt de buitenlandse zomervakantie deze zomer alsnog in het water te vallen. Naar verwachting naderen de binnenlandse zomervakantie-uitgaven dit jaar het niveau van 2019. Dit komt onder meer door prijsstijgingen voor accommodaties en in de horeca.


Drie op de tien vakantiegangers verwacht deze zomer nog buiten Nederland op vakantie te kunnen. Het aantal Nederlanders dat aangeeft dit jaar met zomervakantie te gaan, ligt met 53 procent op hetzelfde niveau als vorig jaar, blijkt uit de ING Vraag van Vandaag.

In 2020 gingen negen miljoen consumenten op zomervakantie, dat is 54 procent van de Nederlandse bevolking. Dit zijn er dus drie miljoen minder dan voorgaande jaren. Concreet betekent dit dat bijna de helft van de consumenten dit jaar geen vakantie gaat vieren. Reden hiervoor kan zijn dat voor een deel van deze consumenten de onzekerheid rondom de ontwikkelingen van het coronavirus nog te groot is. Bovendien gelden er voor veel landen buiten Europa nog altijd strikte inreisbeperkingen.

Meer binnenlandse dan buitenlandse vakanties
Al jarenlang ligt het aantal buitenlandse vakanties hoger dan het aantal vakanties in Nederland zelf. Afgelopen jaar koos 59 procent van de reizigers, vanwege alle onzekerheden en reisbeperkingen door het coronavirus, voor een vakantie in eigen land. Dat verklaart waarom er sinds 2020 voor het eerst in lange tijd meer binnenlandse dan buitenlandse vakanties worden geboekt.