16 september 2024
Thumbnail voor De culinaire avonturen van Joke Nuijs: ‘We aten zelfs levende mieren’

De culinaire avonturen van Joke Nuijs: ‘We aten zelfs levende mieren’

Sinds 2011 biedt Reisbureau Buitenlandsche Zaken culinaire reizen aan naar het beste restaurant ter wereld. Elk jaar, wanneer een nieuw restaurant deze prestigieuze titel wint, zorgt Joke Nuijs voor een stroom aan reserveringen. Reisbizz sprak met Joke over deze unieke reizen binnen haar aanbod.

Het begon allemaal toen culinair liefhebber Joke aan boord stapte om op studiereis te gaan naar Namibië. “Toen ik op het punt stond om te vertrekken, werd ik ineens gebeld door mijn vriend en collega, Baret Dokmecian. Hij vertelde dat het bijna onmogelijk was om een tafel te krijgen bij restaurant Noma in Kopenhagen, maar dat het hem toch was gelukt. Eten bij de beste restaurants ter wereld is een ervaring die je nooit meer vergeet. Soms vraag je je af of iets tafeldecoratie is of dat je het kunt eten. Bij Noma wordt alles gemaakt met producten uit de eigen omgeving. 's Ochtends ging de chef zelf op pad om ingrediënten te verzamelen die hij ‘s avonds serveerde. Het eten is heel bijzonder; zo kreeg ik bij Noma bijvoorbeeld levende mieren. Je denkt bijna dat je in de maling wordt genomen,” vertelt Joke.

Naast restaurant Noma zijn er ook reizen te boeken naar onder andere El Celler de Can Roca in Spanje en Mirazur in Frankrijk. “Daar kun je nog een beetje volgen wat er op je bord ligt."  

Een hele uitdaging 
Veel vriendengroepen kiezen voor een culinaire reis. Ook restauranteigenaren boeken deze reizen vaak, soms samen met hun personeel. “Na verloop van tijd leren de restaurants ons kennen, waardoor het reserveren makkelijker wordt, hoewel het soms nog steeds lastig kan zijn. Ik herinner me dat we tafels wilden reserveren in een restaurant in Italië, maar het lukte niet. Mijn vriend stelde toen voor om het hele restaurant af te huren. Ik vond dat een groot risico, maar hij deed het toch stiekem. Dit doen we inmiddels vaker en we krijgen het altijd vol.” 

Groente- en delicatessenwinkel
Tijdens de coronapandemie heeft Reisbureau Buitenlandsche Zaken ook de nummer 1 van de wereld afgehuurd. Dat ging toen niet door. Uiteindelijk werd er een oplossing bedacht: ze haalden de chef naar Nederland. Ook openden de ondernemers toen een groente- en delicatessenwinkel, waardoor ze die tijd goed doorkwamen. “Nu hebben we die winkel niet meer, maar in ons reisbureau kun je nog wel producten vinden die door onze klanten zelf zijn gemaakt. Zo hebben we een klant die een van de beste sojasausen ter wereld verkoopt en een olijfolie die verschillende prijzen heeft gewonnen.” 

Uitbreiding in aanbod
Joke weet ondertussen precies waar de opkomende toprestaurants te vinden zijn. Zo reserveerde het reisbureau al veel tafels bij restaurant Geranium in Kopenhagen net voordat ze de nummer 1 werden. Ze waren er dus als eerste bij. Nu willen ze graag restaurant Iris in Noorwegen in hun aanbod opnemen. “Het is een spectaculair restaurant, want het is een drijvend kunstwerk. Mensen letten steeds meer op duurzaamheid en willen terug naar de basis, zoals het bezoeken van boeren of het aanschouwen van het maakproces van olijfolie. Dit is een nieuwe trend. Restaurant Iris richt zich hier sterk op, met bijvoorbeeld duurzame zalmteelt. Dit kunnen we natuurlijk combineren met een rondreis in ons aanbod”, sluit de onderneemster af.