19 juli 2024
Thumbnail voor Kabinet overweegt om met chartervluchten Nederlanders uit Israël te halen

Kabinet overweegt om met chartervluchten Nederlanders uit Israël te halen

DEN HAAG - Het demissionaire kabinet zoekt naar mogelijkheden om met chartervluchten Nederlanders op te halen die uit Israël willen vertrekken. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Daarbij wordt gekeken naar samenwerking met andere landen en luchtvaartmaatschappijen.


"Momenteel onderzoeken we samen met partners chartermogelijkheden voor Nederlanders die Israël willen verlaten. We hebben een aantal Nederlandse groepen in beeld waarvan we weten dat ze Israël willen verlaten. We werken er nu hard aan te inventariseren welke Nederlanders nog meer willen vertrekken", aldus het ministerie.

Hoeveel mensen willen vertrekken uit Israël en de Palestijnse gebieden wordt momenteel geïnventariseerd. Het is niet bekend hoeveel Nederlanders daar zijn, er is geen registratieplicht.

Reisorganisatie Israël Idoed Reizen laat weten dat "een kleine honderd man" die via zijn organisatie hebben geboekt, niet weg kunnen uit het land om terug naar Nederland te kunnen reizen. Directeur Jo le Poole heeft bij beleidsmedewerkers in de Tweede Kamer en bij medewerkers van Buitenlandse Zaken een dringende oproep gedaan om aan te sturen op het terughalen van reizigers.

Tot dusver liet het ministerie weten dat Nederlanders op eigen houtje Israël moesten zien te verlaten. Zij kunnen volgens het departement nog vertrekken via luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv. Wel zijn er veel vluchten geannuleerd en zitten vliegtuigen "bomvol", aldus Israël Idoed Reizen.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten naar Israël voorlopig gestaakt, net als veel andere Europese maatschappijen. Daardoor is er veel minder capaciteit. Israëlische maatschappijen zoals El Al blijven voorlopig wel vliegen, maar die vluchten zitten dus vol.

In het verleden heeft Nederland alleen bij extreme crisissituaties staatsburgers uit het buitenland gehaald. De laatste keer gebeurde dat toen er eerder dit voorjaar zware gevechten uitbraken in Soedan. Ook zijn burgers uit Afghanistan gehaald toen de Taliban de macht overnamen. Maar in die gevallen waren er geen commerciële vluchten meer.