19 september 2024
Thumbnail voor Kanagawa getroffen door aardbeving: Japan houdt adem in voor mogelijke naschokken

Kanagawa getroffen door aardbeving: Japan houdt adem in voor mogelijke naschokken

Vandaag heeft een aardbeving met een kracht van 5,3 Japan getroffen, zo meldt de Japanse Meteorologische Dienst (JMA). Het epicentrum bevond zich op een diepte van 10 kilometer in Kanagawa, een gebied dat grenst aan de hoofdstad Tokio. Hoewel de schade op dit moment beperkt lijkt, blijft de dreiging van naschokken aanwezig.

De overheid heeft een noodwaarschuwing gegeven voor de hoofdstad en de prefecturen Kanagawa, Saitama, Yamanashi en Shizuok. Ook is er waarschuwingsbericht uitgegeven voor een mogelijke zware aardbeving in de Nankai-trog. Dit gebied staat al lange tijd bekend als een risicogebied voor aardbevingen, en de autoriteiten dringen er bij de bevolking op aan om waakzaam te blijven en voorbereid te zijn op verdere seismische activiteit.

Voor de rest van Japan blijft de kleurcode groen van kracht, wat aangeeft dat reizen naar deze gebieden als veilig wordt beschouwd zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Reizigers wordt echter geadviseerd de ontwikkelingen nauwlettend te volgen en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten strikt op te volgen.

De Japanse premier Fumio Kishida gaat vanwege de waarschuwing vrijdag niet zoals gepland naar Centraal-Azië. "Ik heb besloten de komende week in het land te blijven om ervoor te zorgen dat onze voorbereidingen en communicatie in orde zijn", zei hij tegen verslaggevers. Kishida benadrukte dat hij als premier de hoogste verantwoordelijkheid voor crisismanagement heeft en herhaalde dat het de eerste keer was dat het advies werd gegeven.