22 oktober 2024
Thumbnail voor Kees Bikker haalt studiereisherinneringen uit de oude doos: De reis die niemand wilde hebben

Kees Bikker haalt studiereisherinneringen uit de oude doos: De reis die niemand wilde hebben

SCHIPHOL - Studiereizen. Het blijft een favoriet onderwerp om het over te hebben binnen de reisbranche. De vorige blog van Kees Bikker over zijn eerste studiereis na corona, maakte ook wel wat los bij een aantal collega’s. En voor je het weet ga je zitten graven in oude studiereisherinneringen. In de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine deelt Kees deze keer op veler verzoek wat verhalen uit de oude doos.


In de jaren 80, toen ik nog niet zo lang op het reisbureau werkte, werden de studiereizen onder het personeel verdeeld door de directie. Toen mijn baas mij vertelde dat ik een week later op het vliegtuig naar Asunción zou stappen, moest ik serieus op de kaart gaan zoeken waar dat lag. Paraguay? Dit was de reis die niemand anders wilde hebben dacht ik meteen. Toch werd mijn reislust flink aangewakkerd en ik aanvaardde het aanbod gretig. Ik was zelfs bereid om op eigen kosten naar Brussel te rijden, want daarvandaan vertrok de Boeing 707 (!) van Air Paraguay. Na een technische stop in nachtelijk Dakar, waagde men dan toch de grote oversteek naar Zuid-Amerika met dit lawaaierige vliegtuig waar de handbagage in rekken (dus niet in afsluitbare compartimenten) lag mee te trillen tijdens het opstijgen. En bij de landing vloog menig bagagestuk door de cabine.

Geen reis verkocht na mijn bezoek
Van de terugreis herinner ik me nog een urenlange vertraging terwijl voor onze ogen één van de motoren volledig werd gedemonteerd. Onderdelen lagen kriskras op het platform terwijl monteurs verwoede pogingen deden om het ding aan de praat te krijgen. En Paraguay? Een fantastische ervaring, wat een land! Uitgestrekte pampa’s, indrukwekkende ruïnes van jezuïetenkloosters en een eigenaardige Duitse subcultuur. Maar voor de enige bezienswaardigheid van formaat moesten we wél even het land verlaten: de Iguassu Falls waren de reis op zich natuurlijk dubbel en dwars waard. Eerlijk is eerlijk: Paraguay heeft niet zo gek veel dat de reis erheen echt waard is. Jammer van de investeringen door de sponsors, want het is me niet gelukt om daarna sowieso nog één reis te verkopen naar dit land.

Wil je meer verhalen van Kees lezen, bijvoorbeeld de studiereis met de meest bizarre deelnemer: een bekende Nederlandse kwismaster? Lees dan zijn hele blog in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.