14 juni 2024
Thumbnail voor KLM past vluchtschema naar Costa Rica aan

KLM past vluchtschema naar Costa Rica aan

SCHIPHOL - KLM vliegt in november en december vier keer per week non-stop van en naar San José in Costa Rica. Vanaf januari wordt er op de terugweg een korte stop gemaakt in Panama-Stad, meldt Aeroroutes. In voorgaande jaren combineerde KLM San José met Liberia, eveneens in Costa Rica, maar onlangs werd al bekend dat die bestemming deze winter vervalt.


Gevraagd naar de reden voor het schrappen van Liberia (niet te verwarren met het gelijknamige Afrikaanse land), zegt een woordvoerder van KLM vrijdag dat “onze toestellen te zwaar zijn” voor de landingsbaan en dat er vanaf januari onderhoud op de luchthaven plaatsvindt. Costa Rica is een seizoensbestemming en wordt daarom in de zomer sowieso al niet door KLM aangevlogen.

Eerder verwachtte de maatschappij nog alleen in november en december de vluchten naar Liberia te schrappen, maar dat is later aangepast naar het hele winterseizoen.

Slechte staat landingsbaan
De start- en landingsbaan in Liberia verkeert in slechte staat door zware regenval en achterstallig onderhoud. Bij luchtvaartmaatschappijen bestaat er daarom al een tijdje de vrees dat de luchthaven helemaal dichtmoet. Maar Liberia Guanacaste Airport ontkent dat en denkt open te kunnen blijven door vanaf januari in de nachten onderhoud uit te voeren. Overdag is de luchthaven dan open.

Diverse andere luchtvaartmaatschappijen hebben gedurende die periode (nog) wel vluchten naar Liberia gepland. Vanuit Europa Edelweiss (vanaf Zürich via San José) en TUI Airways (non-stop vanaf Londen), en ook grote Noord-Amerikaanse maatschappijen zoals Delta Air Lines, United Airlines en Air Canada bieden tickets aan naar de stad in noordwest Costa Rica.

Panama-Stad
Hoewel KLM vanaf januari met een korte stop in Panama-Stad van San José naar Schiphol vliegt, is het niet mogelijk om voor het segment San José - Panama een ticket te kopen. Wie van de Costa Ricaanse hoofdstad naar de Panamese hoofdstad wil reizen kan gebruikmaken van Copa Airlines-vluchten.