14 juni 2024
Thumbnail voor Krimp Schiphol niet controversieel verklaard: minister Harbers kan door

Krimp Schiphol niet controversieel verklaard: minister Harbers kan door

DEN HAAG - De krimpplannen voor Schiphol worden niet controversieel verklaard, zo bleek donderdagochtend bij een vergadering van de Commissie voor Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer. Daardoor kan minister Harbers ermee doorgaan.


Formeel wordt er op pas op 12 september over gestemd, maar de commissie I&W stelde vanochtend al de lijst op van welke onderwerpen controversieel moeten worden. Joost Eerdmans van JA21 stelde voor om daar ook de Schiphol-krimp op te zetten, maar daarvoor bleek er geen meerderheid.

Dat komt niet als een verrassing: ingewijden meldden vorige week al dat de plannen voor Schiphol waarschijnlijk niet controversieel zouden worden. Een grote meerderheid steunt ze namelijk, waaronder alle linkse partijen en ook de VVD en het CDA.

De commissie besloot wel om enkele andere luchtvaartonderwerpen, waaronder de opening van Lelystad Airport en de luchtruimherziening, controversieel te verklaren. Dat betekent dat daar pas door een nieuw kabinet een besluit over wordt genomen.

De luchtvaartsector hoopte lang dat de Tweede Kamer de krimp van Schiphol controversieel zou verklaren. Nu dat niet gebeurd is, is de strijd ertegen nog niet voorbij. Via de rechter en de EU hoopt de sector de krimp alsnog tegen te houden.