20 mei 2024
Thumbnail voor Leona de Waart sluit beste boekjaar af: ‘Ik ben er van overtuigd dat ik mezelf als ZRA heb bewezen’

Leona de Waart sluit beste boekjaar af: ‘Ik ben er van overtuigd dat ik mezelf als ZRA heb bewezen’

MARKEN - Leona de Waart van YourTravel staat vanaf het schiereiland Marken dagelijks klaar om uiteenlopende reizen samen te stellen voor haar klanten. Met 2022 als haar beste boekjaar en de lancering van een volledig vernieuwde website viert ze met trots haar achtste jubilieum als reisadviseur. In gesprek met Reisbizz.nl vertelt Leona meer over de ontwikkelingen van de afgelopen tijd.


Leona is begonnen als stagiaire op het callcenter van Neckermann Reizen. “Na mijn stage kreeg ik een baan aangeboden die meer bij mijn opleiding (marketing en communicatie) paste. Toen ik samen met mijn man een vakantie ging boeken bij VakantieXperts, kreeg ik de vraag of ik op zoek was naar een baan. Ik twijfelde geen moment. In totaal ben ik dertien jaar werkzaam geweest op het stenen reisbureau.”

Sinds kort heeft Leona een volledig nieuwe website waar ze erg blij mee is. “Ik wilde een soort platform creëren waar mijn reiservaringen te vinden zijn, maar waar ook ruimte is voor de verhalen van mijn klanten. Wat ik ook graag wil is dat mijn kinderen hun reiservaringen erop delen. Een vakantie uit hun oogpunt is toch heel anders dan van ons volwassenen.”

Beste boekjaar
Afgelopen maand heeft Leona haar beste boekjaar mogen afsluiten, dat ze naar eigen zeggen heeft kunnen behalen doordat veel mensen na corona niet konden wachten om weer op vakantie te kunnen. “Vanaf de kerstvakantie tot eigenlijk half oktober was het volle bak vooruit. Veel vaste klanten wisten mij weer te vinden, maar er kwamen ook een heleboel nieuwe klanten die het toch wel prettig vonden om geholpen te worden bij het boeken van een vakantie.”

Ondanks dat 2022 qua omzet een top jaar is geweest, vond Leona het geen makkelijk jaar. “Er gebeurde van alles. Klanten die zouden cruisen in Noorwegen kregen te maken met een defect schip. Een andere klant haalde haar vlucht net niet door de chaos op de luchthaven. Vluchten die geannuleerd werden, een leverancier die niet mee wilde werken en ga zo maar door. Uiteindelijk is alles goed gekomen, maar aanpoten was het zeker. Ik ben er wel van overtuigd dat ik me de afgelopen jaren als zelfstandig reisadviseur heb bewezen.”

Veranderingen in de reisbranche
Leona merkt dat de reiswereld sinds de coronacrisis is veranderd. “In het begin van de pandemie hadden mensen geduld en begrip voor elkaar. Dat vind ik persoonlijk steeds minder worden. Het is balen dat ook in de reisbranche het personeelstekort te merken is. Een leverancier zal het net zo vervelend vinden als ons, maar wij zijn de boodschapper naar de klanten toe. Hierdoor ben ik al weleens klanten kwijtgeraakt en dat raakt mij persoonlijk. Op zo’n moment twijfel ik aan alles en het meest aan mezelf. Gelukkig heb ik dan een lieve omgeving die me weer oppept of klanten die zeggen dat ze niet zonder me kunnen.”

Ondernemersadvies
Als ondernemersadvies geeft Leona de boodschap mee om dicht bij je zelf te blijven, eerlijk te zijn naar je consumenten en geen hoge doelen te stellen. “Maar mijn belangrijkste advies is; laat je vooral niet gek maken door regeltjes en dingetjes en geniet, want dit werk is gewoon het allerleukste om te doen.”