2 december 2023
Thumbnail voor Luchthaven Auckland gesloten door recordhoeveelheid regen

Luchthaven Auckland gesloten door recordhoeveelheid regen

Door het natuurgeweld zijn zeker twee mensen om het leven gekomen in de stad. Twee anderen worden nog vermist. In de stad werd tevens het afscheidsconcert van Elton John op het laatste moment geannuleerd.

In Auckland, met zo'n 1,6 miljoen inwoners goed voor een derde van de totale populatie van Nieuw-Zeeland, viel vrijdag 249 millimeter regen. Dat is de hoeveelheid die normaal gesproken in een hele zomer valt. Het gaat niet alleen om de natste dag, maar ook om de natste maand in de geschiedenis. De kersverse premier Chris Hipkins, die het getroffen gebied bezoekt, zegt dat zijn "gedachten zijn bij iedereen die in Auckland wakker wordt en de schade op moet gaan nemen".

Op beelden is te zien hoe inwoners uit verschillende delen van de stad voor het water moesten vluchten, wadend tot hun middel door het water of met kajaks. Snelwegen rondom de stad zijn overstroomd, supermarkten zijn blank komen te staan en op luchtbeelden is te zien hoe huizen door aardverschuivingen zijn getroffen.

In Auckland geldt voor een periode van zeven dagen de noodtoestand en burgemeester Wayne Brown heeft gewaarschuwd dat het opruimen een "zeer, zeer grote klus" wordt. "De gevolgen van de afgelopen 24 uur worden voor een lange tijd gevoeld", stelt het nationale weerinstituut MetService.