17 april 2024
Thumbnail voor Luchthaven San Diego International schrapt vluchten om Hilary

Luchthaven San Diego International schrapt vluchten om Hilary

SCHIPHOL - Luchthaven San Diego International heeft meer dan 200 vluchten geannuleerd als gevolg van de komst van de tropische storm Hilary. De luchthaven van Los Angeles (LAX) ligt niet in de directe baan van de storm maar kan wel op veel regen en windstoten rekenen.


Vanaf de luchthaven Schiphol vloog KLM 20 augustus zondag met twee vluchten naar Los Angeles. Beide vluchten zijn normaal vertrokken.

Het Noodweer komt via Baja California in Mexico naar San Diego en gaat van daaruit het binnenland in richting San Bernadino en verder naar Death Valley. Death Valley, de droogste plek op de aarde, kan zelfs veranderen in een meer door de hoeveelheden regenwater.

Door de komst van orkaan Hilary in Californië zijn de autoriteiten van San Bernardino County overgegaan tot het geven van evacuatiebevelen. Het weerbureau National Weather Service (NWS) heeft ook waarschuwingen voor plotselinge overstromingen afgegeven, meldt CNN.

NWS heeft mensen in San Bernardino County en Los Angeles County via een bericht op hun mobiele telefoons gewaarschuwd dat het om "een gevaarlijke en levensbedreigende situatie" gaat. Brandweerchefs hebben het publiek gevraagd de evacuatiebevelen op te volgen. "Als we je vragen te evacueren, nemen we dat niet licht op", zei de bataljonscommandant van de brandweer van San Bernardino in een interview met de Amerikaanse nieuwssite. "Het laatste wat we willen is dat jij op de laatste minuut probeert te vertrekken en dan wordt ingehaald door de overstromingen", aldus CNN.

Volgens Buienradar is er vier keer eerder een tropische storm of orkaan aan land gekomen in Californië. De voornaamste reden dat dit zeldzaam is, ligt bij het omhoog komende koude zeewater uit de diepte. Hierdoor is de temperatuur van het zeewater voor de kust van Californië 14 tot 20 graden, terwijl het bij Mexico 29 tot 31 graden is. Een tropische storm of orkaan heeft eigenlijk zeewater nodig van minstens 28 graden. De grens tussen koud en warm zeewater ligt bij het Mexicaanse schiereiland Baja California, zo meldt Buienradar.