15 april 2024
Thumbnail voor Luchtvaart vreest op te draaien voor kostenoverschrijding Schiphol

Luchtvaart vreest op te draaien voor kostenoverschrijding Schiphol

Luchtvaartmaatschappijen zijn uiterst kritisch op de investeringsplannen die Schiphol bekend heeft gemaakt. De nationale luchthaven wil de komende jaren miljarden euro's investeren in bijvoorbeeld nieuwe bagagekelders en tilhulpen. Maar de Nederlandse branchevereniging voor luchtvaartmaatschappijen BARIN vreest vooral grote kostenoverschrijdingen waarvoor airlines via havengelden moeten opdraaien.

"Met honderden miljoenen worden allerlei budgetten overschreden", zegt BARIN-voorzitter Marnix Fruitema, waarbij hij onder andere wijst op de jarenlange vertraging van de bouw van een nieuwe pier. Hij vindt de investeringen ook "lastig te rijmen" met de plannen van Schiphol om het maximale aantal vluchten te laten krimpen.

Orde
Luchtvaartmaatschappijen zijn al jaren ontevreden over de verhoging van de tarieven met tientallen procenten die ze moeten betalen voor het gebruik van Schiphol. De luchthaven kondigde in 2021 aan veel meer geld van maatschappijen te vragen om na de coronacrisis de financiën weer op orde te krijgen.

Ook de nieuwe investeringen leiden waarschijnlijk tot hogere havengelden, zei Schiphol eerder op de dag. BARIN spreekt van het "afwentelen van uit de hand gelopen investeringen op de luchtvaartmaatschappijen en de passagier". "De luchtvaart wordt als melkkoe uitgeknepen door de monopolist", stelt Fruitema.