27 april 2024
Thumbnail voor LVN Podcast: Schiphol krijgt opknapbeurt in aanloop naar zomervakantie

LVN Podcast: Schiphol krijgt opknapbeurt in aanloop naar zomervakantie

Schiphol investeert flink in het opknappen van de terminal, het vernieuwen en uitbreiden van het horeca- en winkelaanbod en het optimaliseren van de reizigerservaring. “De staat van de luchthaven is niet erg goed”, stelt operationeel directeur Patricia Vitalis in de Luchtvaartnieuws Podcast.

Eind deze maand begint het IATA-zomerseizoen, waarin Schiphol opnieuw topdrukte verwacht. Vorig jaar werden zo’n duizend extra beveiligers aangetrokken om meer reizigers per uur te kunnen verwerken en lange wachtrijen zoals in 2022 te voorkomen. “We staan er goed voor’, stelt Vitalis.

Schiphol neemt eind april een voorschot op het hoogseizoen, als de meivakantie begint. “Alle schoolregio’s zijn tegelijk vrij, en we verwachten op de eerste dag van de vakantie meteen 82.000 reizigers.”

Investeren
De inmiddels vertrokken interim-topman Ruud Sondag kondigde eerder aan dat Schiphol de komende jaren flink investeert in het verbeteren van de luchthaven, die kampt met achterstallig onderhoud en daardoor niet meer de topluchthaven is die het ooit was.

“We moeten de basics op orde hebben”, vindt Vitalis. “Rolpaden en liften moeten werken, looproutes moeten logisch zijn en goed doorstromen.” Ook kijkt Schiphol scherp naar het huidige aanbod aan winkels en restaurants. “Passagiers moeten niet het gevoel hebben in een veredelde drogisterij te zijn beland. Ze willen vooral lekkere broodjes kunnen halen.”

Om de aanpassingen door te voeren wordt er hard gewerkt. “Er is veel bouwactiviteit, voornamelijk in de nacht, maar reizigers kunnen de schotten zien. We kunnen immers niet sluiten om de werkzaamheden uit te voeren.”

Beluister het gesprek met Patricia Vitalis in de Luchtvaartnieuws Podcast. Daarin praten ook Arjan Kers (topman TUI Nederland & België) en Frank Oostdam (directeur ANVR) mee over de komende zomer en het belang van toerisme en zakenreizen in de luchtvaart.

Luisteren kan via Soundcloud, Spotify of hieronder in de player.