19 mei 2024
Thumbnail voor Marijke Abbekerk en het hechte team van TravelXL Schagen: We zijn eigenlijk een werkfamilie

Marijke Abbekerk en het hechte team van TravelXL Schagen: We zijn eigenlijk een werkfamilie

SCHAGEN - Reisbizz Magazine ging op bezoek bij Marijke Abbekerk, eigenaresse van TravelXL Marijke Schagen, om in gesprek te gaan over het reisbureau en haar team. Naast vaste collega's Nancy, Bianca en stagiaire Anna zijn er nog zes ZRA's verbonden aan het reisbureau van Marijke die zorgen voor flexibele werkomstandigheden. “Als wij op kantoor problemen hebben met de bezetting, bel ik één van de dames met de vraag of ze achter mijn bureau willen gaan zitten.”


Volgens Marijke is het team erg hecht. “Wij kennen elkaar al heel lang. Nancy, Bianca en ik zijn alle drie begonnen bij hetzelfde reisbureau in Den Helder. We zijn allemaal een andere kant uitgegaan en zijn hier weer samen gekomen.” Voor Nancy is het de derde keer dat ze in dienst is genomen door Marijke. “Door de jaren heen zijn er steeds dingen op mijn pad gekomen waardoor ik weg ben gegaan. Op de dag dat corona uitbrak heb ik voor de derde keer een contract ondertekend. Het werkt hier heel fijn. We kennen elkaar door en door en we weten wat we aan elkaar hebben. We zijn eigenlijk een werkfamilie. Met kantoorhondjes Luna en Molly vormen we een soort gezin”, vertelt Nancy.

Verbonden ZRA’s
Naast het vaste team werkt Marijke samen met verschillende ZRA's die aan het reisbureau verbonden zijn, wat voor Marijke voor veel flexibiliteit zorgt. “Zodra wij problemen hebben met de bezetting op kantoor, kan ik gemakkelijk één van die dames vragen om achter een bureau te gaan zitten. Ze hebben allemaal een sleutel van het kantoor, weten allemaal mijn inloggegevens en kunnen dus zo mijn werkzaamheden oppakken. Dat vertrouwen is er. En andersom is dat natuurlijk ook zo. Mocht één van hen in de problemen zitten, springen wij bij. We proberen de groep ZRA’s zoveel mogelijk elkaar te laten helpen, maar waar nodig schieten wij te hulp. Wat daarnaast nog een voordeel is, is dat de omzet van het reisbureau en alle ZRA’s op één hoop wordt gegooid bij de verschillende touroperators. Hierdoor ben je als reisbureau meer aanwezig, waardoor je misschien niet in een B-categorie zit qua commissie, maar in een categorie hoger. Daar hebben we allemaal wat aan.”

Voordelen samenwerken
Marije denkt dat de kosten en de gemoedelijke sfeer de grootste voordelen zijn voor de ZRA’s om zich bij haar reisbureau aan te sluiten. “We hebben bijvoorbeeld niet iedere maand standaard een overleg of vergadering en ze kunnen zelf hun website of advertenties opstellen, wat bij andere partijen vaak geregeld is. Onderling zijn de dames ook heel goed met elkaar. Sommige zijn vriendinnen en zijn op die manier bij ons terecht gekomen. We kennen elkaar goed en gaan fijn met elkaar om. Ik denk dat dat het voordeel voor hen is.”

Wil je meer lezen over het team van TravelXL Marijke in Schagen en ben je benieuwd hoe Marijke de coronaperiode heeft ervaren? Lees dan het volledige interview in de nieuwste uitgave van Reisbizz Magazine.