27 mei 2024
Thumbnail voor Mattijs ten Brink (Sunweb Group): We zijn er klaar voor, geoefend en wel

Mattijs ten Brink (Sunweb Group): We zijn er klaar voor, geoefend en wel

SCHIPHOL - Voor Sunweb Group CEO Mattijs ten Brink kwam het nieuws over het schrappen van het algemene reisadvies, dat gisteren in de persconferentie werd aangekondigd, niet als een verrassing. Maar dat betekent niet dat hij minder blij is nu het hoge woord eruit is. “We zijn er klaar voor, geoefend en wel. Ik zou zeggen; laat maar komen die zomervakantie!”


“Het is zo ontzettend fijn, om na een jaar met ingehouden adem naar de persconferenties te hebben gekeken, nu dan eindelijk weer positief nieuws te horen”, vertelt Ten Brink in een gesprek met Reisbizz.nl. Bij de touroperator liggen alle draaiboeken klaar en is het slechts een kwestie van uitvoeren. “Alle systemen zijn dubbel gecheckt en worden bijgehouden zodat alles netjes up to date is”, gaat Ten Brink verder. Ook gaat Sunweb de organisatie weer opschalen, waarbij er door de aankomende drukte meer man nodig is bij onder andere het contactcenter en de reisleiding.

Boekingen door het dak
In aanloop naar het nieuws zag Ten Brink de nieuwe boekingen bij Sunweb al stijgen. “De afgelopen twee dagen gingen de boekingen door het dak.” De touroperator gaat zich eerst richten op de bestemmingen die vanaf aankomend weekend ‘geel’ gaan kleuren. Ten Brink benoemt de Balearen, Portugal en een deel van de Griekse eilanden. “De verwachting is dat het Spaanse vasteland en de overige Griekse eilanden snel zullen volgen.” Ten Brink verwacht deze zomer op dezelfde boekingscijfers te zitten als in 2019.

Sunweb legt momenteel de laatste hand aan de service waarbij vakantiegangers zich via de touroperator kunnen laten testen op de vakantiebestemming. “Voor een aantal landen is het al geregeld dat reizigers tegen een gereduceerd tarief getest kunnen worden”, vertelt Ten Brink. “Daarnaast bieden we reizigers onder de achttien jaar een gratis PCR test aan. We realiseren ons dat deze groep komende zomer nog niet gevaccineerd is. Voor een gezin kan dit leiden tot behoorlijke kosten. Daarom willen we deze gezinnen verlichten door deze kosten te dekken.”

Proefreis
Tijdens de proefvakantie naar Rhodos, die Sunweb organiseerde in samenwerking met Transavia, heeft de touroperator alvast in de praktijk kunnen oefenen met het uitvoeren van een vakantie in coronatijd. “Door deze vakantie blijkt gewoon dat het op vakantie gaan werkt op deze manier”, aldus Ten Brink. “Elk hotel blijft de protocollen aanpassen waardoor zij er ook klaar voor zijn. Dat is een geruststelling voor ons maar ook voor de klanten.”

Volgens de Sunweb CEO blijkt in deze tijd ook de meerwaarde van het boeken van een vakantie bij een reisorganisatie. “Reizigers kunnen met een reisorganisatie meer gecontroleerd op reis. Zo zijn wij voorbereid op het weer dichtgaan van bestemmingen of het terughalen van vakantiegangers indien dat nodig is.”

Ten Brink is blij met de manier hoe de minister de boodschap formuleerde tijdens de persconferentie. “Ik was bang dat er toch nog wat terughoudendheid uitgesproken zou worden, maar dat was gelukkig niet zo. Het kabinet stimuleerden de Nederlanders om verantwoord hun vakantie te boeken met de boodschap ‘ga wijs op reis’. Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden.”