23 juli 2024
Thumbnail voor Merendeel omwonenden positief over Eindhoven Airport

Merendeel omwonenden positief over Eindhoven Airport

EINDHOVEN - Eindhoven Airport kan nog altijd op veel draagvlak in de omgeving rekenen, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction. Het percentage omwonenden met een positieve basishouding tegenover Eindhoven Airport is zelfs iets gestegen ten opzichte van twee jaar geleden, van 71 naar 74 procent. 65 procent vindt het vliegveld een visitekaartje voor de regio.


Ook heeft een meerderheid van de omwonenden er geen probleem mee als de luchthaven groeit. 52 procent noemt dat acceptabel of zeer acceptabel. 17 procent vindt het niet acceptabel, de rest van de ruim 1200 ondervraagden heeft geen mening of is neutraal. Hoewel het onderzoek betaald is door de luchthaven, benadrukt Motivaction dat het volledig onafhankelijk is afgenomen.

Luchthavendirecteur Roel Hellemons is er blij mee. “We zijn tevreden dat de regio positief blijft over de luchthaven en deze van toegevoegde waarde vindt. We hopen daarom dat we na de pandemie de regio weer goed kunnen verbinden met onze internationale bestemmingen. Daarnaast blijven we werken aan initiatieven die hinder beperken en de impact op milieu en leefomgeving terugbrengen."

Als voorbeelden noemt Hellemons dat de luchthaven al de geplande vluchten na 23.00 uur geschrapt heeft, het aantal vliegbewegingen tot en met 2022 op 41.500 bevroren is en havengelden gedifferentieerd zijn om luchtvaartmaatschappijen te stimuleren om stillere en schonere toestellen in te zetten. Ook is er een plan om in 2030 geen CO2 meer uit te stoten bij de luchthavenactiviteiten.