19 juli 2024
Thumbnail voor Natasja Eshuis naar het einde van de wereld: ‘Ruig, desolaat en eindeloos’

Natasja Eshuis naar het einde van de wereld: ‘Ruig, desolaat en eindeloos’

De schoonheid van Patagonië is volgens Travel Trend-directeur Natasja Eshuis moeilijk in woorden te vangen. “Ruige, desolate en eindeloze natuur waar je als mens nietig en onbeduidend bent.” Natasja reisde onlangs naar Patagonië en deelt haar reiservaringen in de Avontuurlijke Reizen Special van Reisbizz Magazine.

De groep vloog met KLM naar Santiago de Chile. Van daaruit is het een uurtje rijden naar Casablanca waar een fietstocht wordt gemaakt langs de wijngaarden van Casa del Bosque. “Halverwege stoppen we voor een proeverij. Onder meer Sauvignon Blanc, Malbec en de lokale Carménère worden geserveerd met snacks die de smaak van de wijnen extra naar boven halen. Lekker, leuk en leerzaam.”

Van lege pampa's naar besneeuwde bergtoppen
De reis wordt vervolgd met een vlucht van 3,5 uur vanuit Santiago naar Punta Arenas in Patagonië. “Door een desolaat maar fascinerend landschap rijden we vervolgens in een kleine drie uur naar Puerto Natales. Onderweg zien we onze eerste wilde guanaco’s, die verwant zijn aan de lama en zich als enige lama-achtige niet laten domesticeren. In het levendige centrum van Puerto Natales zijn veel buitensportwinkels, gezellige horeca en hotels voor alle avontuurlijke reizigers die dit plaatsje gebruiken als basis voor een bezoek aan nationaal park Torres del Paine.” Waar de dag ervoor het landschap bestond uit lege pampa’s met af en toe koeien, guanco’s en boerderijen, is er op weg naar Torres del Paine uitzicht op besneeuwde bergtoppen en knalblauwe meren. “Na elke bocht wacht ons een nieuw en overweldigend uitzicht. De schoonheid van Patagonië is moeilijk in woorden te vangen. Ruige, desolate, eindeloze natuur waar je als mens nietig en onbeduidend bent.”

De 314 kilometer lange rit van Torres del Paine naar El Calafate in Argentinië is volgens Natasja een groot avontuur. “Het eerste traject door het nationale park geeft ons de gelegenheid om wat laatste momenten van het natuurspektakel te genieten. Vanuit de Chileense kant maak je vervolgens bij de grensovergang eerst een stop bij El Ovejero in Villa Cerro Castillo, een kruising tussen een koffiehuis en souvenirshop. Een klein stukje lopen van El Ovejero ligt de Chileense grenspost, waar we een uitreisstempel krijgen en onze immigratiekaart wordt ingenomen. Dan rijden we een flink stuk door niemandsland naar de Argentijnse grenspost. Het is niet veel meer dan een schuurtje.”

Lees het volledige uitgebreide reisverslag van Natasja’s reis naar Patagonië in de Avontuurlijke Reizen Special van Reisbizz Magazine.